Agenda | Wat is er in de Bibliotheek te doen?

Project Makerkar

18 maart -10 mei
Project Makerkar

Heb je interesse in nieuwe technieken, programmeren en zelf maken? Het kan deze periode in de Bibliotheek.

Bibliotheek Staphorst wil voor een breder publiek de ontwikkeling in nieuwe digitale vaardigheden aanbieden. Maken en begrijpen van techniek zijn belangrijke onderdelen van digitale geletterdheid. En het zit in het DNA van mensen om creatief te zijn en om spullen of dingen te willen maken.
Wij willen mensen en techniek verbinden, van elkaar leren en ondernemerschap versterken.

Daarom organiseren we demonstraties en workshops met de Makerkar, een flexibel mobiel fablab. Wekelijks in de maanden april en begin mei.
In de eerste weken demo's en daarna workshops voor de geinteresseerden. Onze doelpgroep zijn volwassenen, senioren, ouders van schoolgaande kinderen, opa's en oma's en statushouders.
Op de makerkar hebben we een 3D-printer, een vinylsnijder en een lasersnijder.
Je maakt je ontwerp op de aangesloten laptops met bijbehorende software. Na een korte instructie kun je dan je ontwerp printen, graveren of uitsnijden.
Er is geen specifieke wetenschappelijke of technische voorkennis nodig. Iedere geïnteresseerde volwassene is welkom om deze nieuwe apparatuur te ontdekken.

De apparatuur in het kort
Lasersnijder

LasersnijderDe lasersnijder snijdt tekeningen (of rastert afbeeldingen) in hout, karton of plexiglas. In deze workshops leert men zelf een tekening maken in Inkscape, dit is een uitgebreid en gratis vectortekenprogramma.

Deze tekening wordt dan door de lasersnijder uitgesneden of gegraveerd in hout, zodat je je eigen ontwerp kan meenemen naar huis.

Project 1 vinylplotter

Vinylsnijder

Met een vinylsnijder kun je stickers en papier snijden. Je leert zelf een tekening maken in een tekenprogramma. Deze tekening laat je vervolgens uitsnijden in vinyl of folie, zodat je je eigen stickers, print, logo of zelfs tattoos hebt. In de workshops kun je dit toepassen op bv. een tas, beker, of spiegel, je auto. Noem maar op.
Het heeft een ingebouwde scanner waarmee je een zelfgemaakte tekening, een knipsel uit een tijdschrift, plaatjes of tekst uit afgeschreven boeken en dan op een kledingstuk kunt afdrukken met bv. de strijkijzer.
In het geheugen van de machine op te slaan en weer te gebruiken.

https://www.fablabfactory.com/nl/service/scanncut/ staat een handleiding hoe dit apparaat werkt.

3D-Printer
3D-printen is een productietechniek waarbij een digitaal bestand omgezet wordt naar een tastbaar object. Het object wordt laagje voor laagje opgebouwd door de 3D-printer. 3D-printen is nu binnen het bereik van

flashforge finder 3d printer j282

“de gewone consument”. Je hoeft niet meer te kunnen 3D-tekenen om digitale bestanden te kunnen maken. Door de komst van de “thuis-printer” is 3D-printen niet langer alleen maar in handen van professionele ontwerpers en fabrikanten, maar staat het een stap dichterbij jou.

Met het tekenprogramma Tinkercad ontwerp je zelf 3D-figuren. https://www.tinkercad.com/dashboard

Wanneer ?

Wekelijks van  2 april tot en met 13 april
Demonstratie Dinsdagmiddag 14.00-16.00 uur
Demonstratie Vrijdagmiddag 14.00-16.00 uur 19.00-21.00 uur

Wekelijks van 16 april tot en met 10 mei
Workshop Dinsdagochtend 10.00-12.00 uur
Workshop Vrijdagochtend 10.00-12.00 uur

Kosten Workshop:
€ 4,00 voor leden
€ 5,00 voor niet-leden

Aanmelden:
Graag van te voren aanmelden via onderstaand formulier of  of 0522 462044

Het innovatieproject 'De kar trekt' wordt mogelijk gemaakt door de Koninklijke Bibliotheek en de Makerkar is eigendom van het Netwerk van Overijsselse Bibliotheken.

De ontwerper van de Makerkar is Bart Bakker ( www.makerkar.nl ).

Ik ga akkoord met de privacyverklaring