Mijn Bibliotheek

Laden...
Facebook twitter nieuwsbrieflogo

de VoorleesExpress: geen kind zonder voorlezen

VE persfoto Jeroen Mustafah 6VoorleesExpress; geen kind zonder voorlezen

Niet alle kinderen worden thuis (voldoende) voorgelezen. Als kinderen te weinig met boeken en lezen in aanraking komen, beginnen zij vaak met een taalachterstand aan de basisschool. Kinderen die op jonge leeftijd voorgelezen worden, kennen veel meer woorden. De kans dat zij beter presteren op school is daardoor aanzienlijk groter.

Wat doet de VoorleesExpress?

De VoorleesExpress helpt gezinnen om de taalontwikkeling van hun kinderen (van 2 tot en met 8 jaar) te stimuleren. Een vrijwillige voorlezer komt twintig keer bij een gezin thuis en maakt de kinderen en ouders enthousiast over (interactief) voorlezen, boeken en verhalen. Ook maakt het gezin kennis met de mogelijkheden en het aanbod van de Bibliotheek.

De VoorleesExpress wordt in Overijssel uitgevoerd door het Netwerk van Overijsselse Bibliotheken. In september 2017 is in de gemeente Staphorst het eerste voorleesseizoen van start gegaan.We zijn op zoek naar meer enthousiaste vrijwilligers.

Word vrijwilliger!

Voorlezen

Een voorlezer wordt gekoppeld aan een gezin met kinderen tussen de 2 en 8 jaar. Twintig keer komt de voorlezer wekelijks bij het gezin thuis, op een vaste avond en een vaste tijd. Daarin wordt de voorlezer begeleid door een coördinator. Daarnaast worden de voorlezers getraind in de methode Interactief Voorlezen en boekkeuze.

VE persfoto Anne Halyot Kedawit 2Coördineren

Een coördinator draagt zorg voor de begeleiding van maximaal vijf voorlezers en hun gezinnen. Samen met hen zoekt de coördinator naar manieren om het voorlezen een blijvende plek te geven in het gezin. De coördinator organiseert voorlezersbijeenkomsten en brengt met de voorlezer drie keer een bezoek aan het gezin. Coördinatoren worden getraind en begeleid door de projectleiding.

VE persfoto Yuba Ilyas Fotograaf Jorgen Koopmanschap 1Contact

Wil je meer informatie over het project en/of je opgeven als voorlezer of coördinator?
Neem dan contact op met de contactpersoon in Staphorst:

Petra Willems:

Voor meer informatie kijk op www.voorleesexpress.nl