Website voorlezen
Facebook twitter nieuwsbrieflogo

Nieuwsberichten

Resultaten 1 - 10 van 11
 • Onderzoek onder Ouders met kinderen 0-4 jaar

  Onderzoek onder Ouders met kinderen 0-4 jaar

  Gepubliceerd op: dinsdag 15 augustus 2017

  Ouders zien het belang van voorlezen voor de taalontwikkeling van kinderen in, maar er is nog veel onbekendheid over vanaf wanneer voorlezen nuttig is.
  Ook weten twee op de vijf ouders niet dat kinderen gratis lid kunnen worden van de Bibliotheek en is het (diverse) aanbod van de Bibliotheek voor jonge kinderen bij lang niet iedereen bekend. De Bibliotheek wordt vooral geassocieerd met boeken en als plek die pas echt interessant is voor kinderen vanaf een jaar of 4.

  Het onderzoek is in mei 2017 uitgevoerd door het onafhankelijke marktonderzoekbureau Ruigrok NetPanel in opdracht van ProBiblio.
  Aan het onderzoek hebben 1.037 ouders van kinderen van 0-4 jaar uit heel Nederland deelgenomen, zowel leden als niet-leden.
  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jolijn Faber, onderzoeksadviseur ().

  Dit onderzoek is niet gedaan onder de vaste Biebpanelleden, maar onder een willekeurige groep.

 • Vakantiebieb

  Vakantiebieb

  Gepubliceerd op: vrijdag 26 mei 2017

  vakantiebiebGoed nieuws voor vakantie vierende fans van digitale boeken: de VakantieBieb is weer geopend. Sinds 2013 bieden de bibliotheken geregeld tijdens schoolvakanties enkele tientallen gratis ebooks voor vakantiegangers. De app is al vanaf 1 juni geopend. Met een speciaal aanbod voor basisscholen en vanaf 1 juli voor volwassenen.

  Titels voor jongeren
  De VakantieBieb heeft ook nu weer grappige, avontuurlijke en spannende boeken, een leuke collectie met voor elk wat wils. Kinderen in de leeftijd van 6-9 jaar kunnen bijvoorbeeld Dolfje Weerwolfje lezen van Paul van Loon of Mees Kees op kamp van Mirjam Oldenhave. Voor kinderen tussen 9 – 12 jaar is er o.a. Klem van Mirjam Oldenhave, De Grijze Jager, het toernooi van Gorlan van John Flanagan. Ook voor jongeren ouder dan 12 jaar staan leuke boeken klaar zoals Verdacht van Carry Slee.

  De Bibliotheek heeft voor basisscholen een lespakket ontwikkeld, met allerlei suggesties om leerlingen vanaf 6 jaar in de maand juni klassikaal kennis te laten maken met de VakantieBieb, zodat ze in hun zomervakantie met plezier gaan lezen.

  Volledig leespakket in VakantieBieb

  Vanaf 1 juli voegt de Bibliotheek romans, taalgidsen en tijdschriften aan het pakket toe. Dan is het totale leespakket gratis en voor iedereen beschikbaar. De VakantieBieb blijft open t/m 31 augustus.

  Gratis downloaden
  De applicatie Vakantiebieb is gratis te downloaden via Google Play en in de App Store. Zie de website vakantiebieb.nl voor meer informatie.

 • Wijziging kosten cd-aanvragen

  Wijziging kosten cd-aanvragen

  Gepubliceerd op: vrijdag 28 april 2017

  Wat verandert er?
  Met ingang van 1 mei worden er kosten in rekening gebracht voor alle cd-aanvragen. Iedere keer als je een cd aanvraagt kost dat geld:

  € 2,00 per cd als deze uit de collectie van een Overijsselse Bibliotheek of de Muziekbank komt en
  € 3,00 per cd voor aanvragen bij het CDR.

  Wat betekent dit voor je?
  Je kunt nog steeds cd’s aanvragen die niet beschikbaar zijn in onze collectie. Alleen zijn deze aanvragen niet meer kosteloos.
  Als je in het catalogussysteem een cd aanvraagt die niet in onze collectie zit, krijg je een melding van het bedrag dat hiermee gemoeid is.
  Je wordt dus nooit verrast door onverwachte kosten.

  Zodra de cd in de ontvangende Bibliotheek voor je wordt klaargezet, wordt het verschuldigde bedrag ten laste gebracht van je lenerspas.
  Heb je geen tegoed op je pas? Dan wordt het bedrag op de pas geregistreerd.
  Dit bedrag kan je contant op locatie of digitaal met iDeal in jouw MijnBibliotheek-omgeving betalen.

 • De Bibliotheek maakt je rijker

  De Bibliotheek maakt je rijker

  Gepubliceerd op: dinsdag 29 november 2016

  Hoor je dat ook weleens op verjaardagen en feestjes: “de Bieb? Bestaat die nog? Dat jij daar nog komt..” Maar jij weet wel beter!

  De Bibliotheek is namelijk een fantastische plek om te vertoeven. Samen met je kinderen, lekker boekjes lezen en dan naar huis met een hele stapel! En voor jezelf neem je een fijne roman of een spannende thriller mee. Maar wist je dat je bij de Bibliotheek voor nog zo veel meer terecht kunt dan alleen boeken lenen? Heb je er weleens een cursus gevolgd, of een leuke activiteit bijgewoond? Probeer het eens, want.. de Bibliotheek maakt je rijker!

  Campagne 'De Bibliotheek maakt je rijker' 

  Sinds afgelopen oktober organiseren de Bibliotheken de landelijke campagne ‘De Bibliotheek maakt je rijker’ in de vorm van outdoor- en online promotie. De kernboodschap van deze campagne is: "De Bibliotheek is een aantrekkelijke en inspirerende plek waar je aan je persoonlijke ontwikkeling kunt werken."

  Deze campagne is erop gericht om Nederlanders te laten zien dat de Bibliotheek zoveel meer biedt dan alleen het uitlenen van boeken. Wat veel mensen niet weten is dat er in de Bibliotheek een zeer groot aanbod is van (computer)- cursussen, inloopspreekuren voor e-books en computervragen, lezingen, taalles, en andere interessante activiteiten. Ook kan iedereen er terecht om Nederlands te leren spreken en schrijven, of voor een cursus Engels of Italiaans. Vanzelfsprekend is er ook de kennis en leestips aanwezig voor taalontwikkelingen bij kinderen. Het kan allemaal in de Bibliotheek van nu!

  Bibliotheken zijn van oudsher laagdrempelige publieke organisaties, vaak in het centrum van een stad of dorp. Het doel is om iedereen volwaardig en zelfstandig aan de samenleving te laten deelnemen. Daarnaast wil de Bibliotheek een 'third place' bieden voor een ieder die wil ontspannen en die een moment van rust zoekt om informatie in wat voor vorm dan ook tot zich te nemen.
  Ontspannen, Ontmoeten, Ontwikkelen en Ontdekken vormen daarbij de kernbegrippen. De Bibliotheek is daarmee een speeltuin van kennis, prikkeling en ervaring voor ieder individu.

  Breng daarom zelf eens een bezoek aan jouw lokale Bibliotheek en zie wat deze allemaal voor je in huis heeft en voor je kan betekenen!

 • Afhaalpunt IJhorst

  Afhaalpunt IJhorst

  Gepubliceerd op: vrijdag 16 september 2016

  Bibliotheek IJhorst is definitief gestopt als bibliotheek in basisschool De Iekmulder. Materialen kunnen alleen nog via reserveren in IJhorst opgehaald en geretourneerd worden.  U reserveert via de catalogus op de website www.bibliotheekstaphorst.nl en kiest dan voor afhaallocatie 'Afhaalpunt IJhorst'.

  Het Afhaalpunt is gevestigd in 'De Poele' , Kamperfoeliestraat 4a.
  Openingstijden zijn:

  Dinsdag        10.00 tot 12.00 uur
  Donderdag   10.00 tot 12.00 uur

  U bent ook atijd van harte welkom in de Bibliotheek Staphorst. Voor openingstijden klik hier.

 • Digitale overheid

  Digitale overheid

  Gepubliceerd op: vrijdag 11 maart 2016

  De overheid vraagt ons steeds vaker om onze zaken te regelen via het internet. Denk aan het invullen van de belastingaangifte, het aanvragen van zorg- of huurtoeslag, verhuisgegevens doorgeven, de pensioengegevens inzien, inzage in AOW of PGB bij de sociale verzekeringsbank enzovoort.

  Mensen maken zich daar soms zorgen over.

  • Kan ik dat wel?
  • Is het wel veilig?
  • Hoe krijg ik dat voor elkaar?

  De toegang tot de overheidsdienstverlening is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het missen van ervaring met een computer of tablet kan een drempel zijn in het gebruik van de overheidsdiensten.

  • Hoe maak ik een afspraak met de gemeente?
  • Hoe regel ik mijn zaken met de overheid?
  • Hoe krijg ik toegang tot mijn persoonlijke gegevens?
  • Ook het aanvragen en gebruiken van een DigiD kan voor veel mensen een obstakel zijn.

  Hebt u ook behoefte aan voorlichting en informatie? En hoe u bij deze zaken geholpen kunt worden?

  Hier vindt u een formulier waarop u uw naam en adresgegevens kan invullen als u behoefte hebt aan meer informatie en voorlichting over de “digitale overheid”. U kunt het formulier uitprinten, invullen en inleveren bij de Bibliotheken.
  Deze formulieren liggen ook klaar in de bibliotheken, daar kunt u het ook ter plekke invullen.
  U kunt uw belangstelling ook kenbaar maken via ons algemene contactformulier (of dat voor iemand anders doen).

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  logobibliotheekstaphorst

   

   

   

  Behoeftepeiling

  Indien u meer informatie en voorlichting wilt over de “Digitale Overheid”

  vul dan dit strookje in en knip het uit en lever het in.

   

  Naam: ……………………………………………………………………


  Adres: ……………………………………………………………………


  Tel.nr: ……………………………………………………………………


  e-mail: …………………………………………………………………… 

 • Belangrijke mededeling omtrent reserveringen!

  Belangrijke mededeling omtrent reserveringen!

  Gepubliceerd op: zaterdag 31 oktober 2015

  Het reserveren van boeken binnen Overijssel is gratis. Service van de bibliotheek!

  Helaas komt het regelmatig voor dat klanten hun reserveringen niet ophalen. Dit is jammer want anderen moeten daardoor langer wachten. Bovendien is het een kostbare aangelegenheid. Het boek moet worden opgezocht , op transport gezet en vervoerd naar de bibliotheek, daarna verwerkt en klaar gezet worden voor de lener. Vervolgens wordt het niet opgehaald  en kan het  weer retour .

   Vanaf 1 januari 2016 rekenen we daarom € 1,- voor elke niet op tijd opgehaalde reservering.

  De reserveringen blijven 10 dagen voor u klaar staan. Haalt u uw reservering op tijd op dan blijft deze service natuurlijk gewoon gratis. Haalt u het gereserveerde materiaal na 10 dagen op dan brengen wij €1,- in rekening.

  Mocht u niet in de gelegenheid zijn uw reservering op te halen ivm bv. vakantie of ziekte, geef dit tijdig aan ons door.

  Voor het ontvangen van uw reserveringsbericht is het van belang dat wij een juist email adres hebben. Wilt u dit controleren?

 • Wachtwoord in 'Mijn Bibliotheek' verplicht

  Wachtwoord in 'Mijn Bibliotheek' verplicht

  Gepubliceerd op: dinsdag 19 mei 2015

  Het is voor personen boven de 8 jaar niet meer mogelijk om in te loggen op het digitale Bibliotheeksysteem (Bibliotheek Wise) met de bekende 4-cijferige pincode. In plaats daarvan kan een wachtwoord aangemaakt worden in 'Mijn Bibliotheek'. Let dus op: U kunt zonder wachtwoord niet meer inloggen.

  Privacy

  Wij vinden het belangrijk dat alleen uzelf (en eventueel de systeembeheerder) uw eigen gegevens kunt inzien. Ook al lijken deze gegevens geen vertrouwelijke informatie, toch bevat 'Mijn Bibliotheek' uw persoonsgegevens, contactgegevens en gegevens over uw persoonlijke voorkeuren aan de hand van gelezen boeken. We willen daarom ons uiterste best doen om deze gegevens te beschermen. De vertrouwde pincode biedt daarin geen optimale bescherming, omdat deze gebaseerd is op uw geboortedatum en lidmaatschapsnummer (openbare informatie). Uit onderzoek blijkt dat de geboortedatum bij 12% van de mensen als wachtwoord wordt gebruikt en gemakkelijk te achterhalen is. Daarom zal 'Mijn Bibliotheek' in de toekomst alleen nog werken met een wachtwoord dat u zelf ingesteld hebt.

  Aanmaken nieuw wachtwoord

  U kunt een wachtwoord instellen via uw menu, na het inloggen, onder de knop 'Wachtwoord instellen'. Aan de hand van uw pincode kunt u vervolgens een wachtwoord maken. Het nieuwe wachtwoord moet uiteraard voldoen aan bepaalde voorwaarden. Het wachtwoord moet 6 of meer tekens bevatten. Het mogen hoofdletters, kleine letters, cijfers of andere tekens (behalve # en &) zijn, aan elkaar geschreven.

  Lukt het u niet om een wachtwoord in te stellen? Neem dan contact op met uw Bibliotheek.

 • Boek aan huis service

  Boek aan huis service

  Gepubliceerd op: dinsdag 12 mei 2015

  De bibliotheek komt bij u thuis. 

  Stel, u leest graag, maar naar de bibliotheek komen is een probleem voor u. Dan heeft Bibliotheek Staphorst dé oplossing: Boek-aan-huis service. Als u in de gemeente Staphorst woont, komen de medewerkers van de bibliotheek bij u thuis!

  Hoe werkt het?

  Nadat u Boek-aan-huis service hebt aangevraagd, komt er een vrijwilliger bij u op bezoek om u meer te vertellen over deze service. In dit gesprek kunt u aangeven naar welke boeken en onderwerpen uw belangstelling uitgaat. Daarna wordt u ongeveer eenmaal per zes weken of in overleg door dezelfde vrijwilliger thuis bezocht. Boeken aanvragen kan ook, die worden dan – indien voorradig – een volgende keer voor u meegenomen. Hebt u internet, dan kunt u zelf in de catalogus van de bibliotheek kijken welke boeken, cd’s, dvd’s enzovoort de bibliotheek allemaal heeft.

  Wat kunt u allemaal lenen?

  • Familie- en streekromans, detectives en thrillers, biografieën, fantasy e.d.
  • 'Grote letter' boeken in verschillende genres
  • Nederlandse romans (literatuur)
  • Romans in buitenlandse talen (beperkte keuze)
  • Informatieve boeken over onderwerpen zoals hobby’s, kunst, natuur, reizen, computers, gezondheid enzovoort
  • Luisterboeken

   

  Wat kost het?

  U kunt van de boek-aan-huis service gebruikmaken als u een abonnement van de bibliotheek hebt. Dit abonnement kost € 41,- per jaar. Vanaf 65 jaar kost het abonnement €40,- per jaar. Bent u nog geen lid van de bibliotheek? Dan schrijven we u graag in. Aan de Boek-aan-huis service zijn geen extra kosten verbonden.

  Hebt u belangstelling?

  Bel dan met de bibliotheek Staphorst  en vraag naar de contactpersoon voor de Boek-aan-huis service, mw. F. Schaaf (tel 0522-46 20 44) of stuur een mail naar en vermeld in het onderwerp 'Aanvraag Boek-aan-huis service'.

 • Korting op lidmaatschap voor Boekstartouders

  Korting op lidmaatschap voor Boekstartouders

  Gepubliceerd op: woensdag 06 mei 2015

  Wist u dat baby's en peuters al lid kunnen worden en allerlei boekjes kunnen lenen geschikt voor hun leeftijd?
  Als kinderen al jong met boekjes in aanraking komen en worden voorgelezen is de kans dat ze later met plezier blijven lezen ook groter.

  Als u zelf lid wordt binnen 3 maanden dat uw baby lid is geworden ontvangt u 50 % korting op een jaarabonnement.

  Download hier de Voordeelbon BoekStart

  Heeft u geen Boekstart Waardebon ontvangen om uw baby lid te maken en het koffertje op te halen? 
  De waardebon staat online op boekstart.nl. U kunt ernaar vragen in de Bibliotheek en het koffertje direct ontvangen als u uw baby lid maakt. 

  baby bieb borrel