Website voorlezen
Facebook twitter nieuwsbrieflogo

Nieuwsberichten

Resultaten 1 - 10 van 13
 • Kinderboekenweek 4 t/m 15 oktober

  Kinderboekenweek 4 t/m 15 oktober

  Gepubliceerd op: vrijdag 22 september 2017

  Het thema is dit jaar : Griezelen en het christelijke kinderboekenmaandthema is : Bibbers in je buik.
  In de bibliotheek Staphorst en Rouveen maken we het griezelig gezellig en zijn er spannende boeken verzameld voor de jeugd en te leen van de thematafel.
  Omdat het ook Dierendag is houden we het maandelijkse voorleesuurtje op  locatie de Kinderboerderij Samenzó. Tineke Hoeve leest voor uit het prentenboek: ‘Poten omhoog!’ van Catharina Valckx, geschikt voor groep 1 en 2. Een verhaal met een prachtige combi van griezel en grap.
  Verder is er bij mooi weer een speurtocht en wordt bij slecht weer een knutselwerkje gemaakt. Het voorlezen is om 13.30 , 14.15 en om 15.00 uur. 

 • Digitale bibliotheekboeken rukken op en papieren uitleen daalt

  Digitale bibliotheekboeken rukken op en papieren uitleen daalt

  Gepubliceerd op: vrijdag 22 september 2017

  Steeds minder mensen gaan naar de bibliotheek om een boek te lenen. Het aantal geleende boeken is met ruim de helft afgenomen vergeleken met eind jaren tachtig. E-books, digitale boeken die je bijvoorbeeld met een e-reader leest, worden juist populairder. 

  In 2016 zijn via de openbare bibliotheek landelijk 2,8 miljoen e-books uitgeleend, 74 procent meer dan het jaar ervoor. Het aantal uitgeleende papieren boeken is in bijna drie decennia tijd met honderd miljoen afgenomen.

  3,7 miljoen leden
  Vorig jaar hadden de 156 openbare bibliotheken 3,7 miljoen leden, net iets minder dan in 2015.
  In totaal 344.000 leden hadden bij hun abonnement een gebruikersaccount voor de online bibliotheek. Zes van de tien leden maakten daar ook daadwerkelijk gebruik van.
  Voor leden van de lokale bibliotheek is een gebruikersaccount voor de online bibliotheek gratis. Max. tien e-books voor drie weken.
  Dit geldt ook voor jeugdleden. Zij kunnen kiezen uit het jeugdaanbod en lezen-voor-je-lijst en zes boeken per jaar uit het volwassenaanbod.

  Lokaal
  Ook in Staphorst volgen we de landelijke trend. In 2016 was er bijna een verdubbeling van het aantal geleende e-boeken t.o.v. 2015.
  En ook voor 2017 zien we een sterk stijgende lijn (na de eerste 2 kwartalen zitten we al ruim op de helft van het aantal van 2016.
  Het aantal accounts (mensen die zich aanmelden voor e-books) stijgt eveneens heel hard
   (2016 een ruime verdubbeling t.o.v. 2015, na de 1e 2 kwartalen van 2017 lijken we af te stevenen op weer een flinke stijging t.o.v. 2016) .

  E-bookcijfers

  Aantal geleende

  e-books

  Aantal accounts

  Aantal actieve accounts

  2015

  7.326

   

  483

  2016

  12.637

   

  808

  2017

  6.355 (Q1 en Q2)

  1.416 (1-1-2017)

  1.502 (1-4-2017

  1.591 (1-7-2017)

  543 (Q1 en Q2)

  Totaal

  26.318

   

   

   

 • Taalvrijwilliger worden

  Taalvrijwilliger worden

  Gepubliceerd op: dinsdag 12 september 2017

  Taalvrijwilliger zijn is leuk! Gewoon naast uw gezin, opleiding, betaald werk of hobby.

  Ook voor AOW’ers is het gezellig om regelmatig mensen te ontmoeten. Binnenkort wordt in de bibliotheek van Staphorst weer een basistraining voor nieuwe taalvrijwilligers gegeven. Misschien is dit ook iets voor u………..

  Taalpunt Staphorst draait volop. Op dit moment begeleiden 35 taalvrijwilligers 50 taalvragers in Staphorst, IJhorst en Rouveen. Wie Nederlands als tweede taal moet leren, is erg gebaat bij een enthousiaste taalcoach, met wie hij/zij wekelijks kan oefenen. Zo kun je wat je geleerd hebt in praktijk brengen. Dit kan individueel zijn of in een groepje. Tijdens taalles kan het spreken extra worden geoefend en de woordenschat worden uitgebreid. Hierdoor kan men steeds beter communiceren/inburgeren. Het begrijpen van Nederlandse woorden, zinnen of uitdrukkingen is voor velen nog lastig. Om over lezen en schrijven nog maar te zwijgen.

  Inwoners van gemeente Staphorst, die geboren en getogen zijn in Nederland én moeite hebben met  lezen en/of schrijven, kunnen vanzelfsprekend ook bij het Taalpunt terecht voor een taalcoach om hun basisvaardigheden te verbeteren. 

  Ieder najaar worden nieuwe enthousiaste taalvrijwilligers in de gelegenheid gesteld om in de bibliotheek van Staphorst de basistraining voor taalvrijwilligers te volgen. De training vindt plaats op 4 woensdagmiddagen, te weten op 27 september, 4 oktober, 11 oktober en 18 oktober van 14.00-17.00 uur. De cursusmaterialen zijn gratis en blijven in uw bezit.

  Het gaat om 4 modules, waarbij informatie wordt gegeven over achtergronden taalvragers, NT2 (Nederlands als tweede taal), spreken, begeleiden bij lezen en begeleiden bij schrijven.

  Wie alle middagen heeft bijgewoond ontvangt het certificaat taalvrijwilliger van Taal voor het Leven.  Tijdens de training ontvangt u voldoende informatie om als taalcoach aan de slag te gaan, om bij een taalgroep te ondersteunen, om een leesgroepje te begeleiden en/of als vrijwilliger te helpen bij Taalpunt Extra (spreken over een thema).

  Bent u geïnteresseerd in het geven van taalles? Heeft u een opleiding gedaan op minimaal MBO-4 niveau en vindt u het leuk om iets zinvols te doen voor een ander? Geniet u van een goede gezondheid en vindt u het een uitdaging om taalles te geven aan volwassenen? Heeft u toevallig een onderwijsachtergrond, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen. Heeft u tijd  en bent u bereid u minimaal 1 jaar aan het Taalpunt te binden voor enkele uren per week? Zo ja, dan bent u van harte welkom op één van de voorlichtingsbijeenkomsten in de bibliotheek. Deze zijn op maandag 18 september van 19.00-20.00 uur en op maandag 25 september van 16.00-17.00 uur. U krijgt informatie, kunt u vragen stellen en u opgeven.

  Opgeven voor de basistraining taalvrijwilligers kan tot uiterlijk 20 september bij Elly Potgieter, trainer/taalpuntdocent Zwartewaterland,

  Kijk voor meer informatie en verhalen van ervaringsdeskundigen op deze link www.bibliotheek.nl/ikwilleren

   

 • Onderzoek onder Ouders met kinderen 0-4 jaar

  Onderzoek onder Ouders met kinderen 0-4 jaar

  Gepubliceerd op: dinsdag 15 augustus 2017

  Ouders zien het belang van voorlezen voor de taalontwikkeling van kinderen in, maar er is nog veel onbekendheid over vanaf wanneer voorlezen nuttig is.
  Ook weten twee op de vijf ouders niet dat kinderen gratis lid kunnen worden van de Bibliotheek en is het (diverse) aanbod van de Bibliotheek voor jonge kinderen bij lang niet iedereen bekend. De Bibliotheek wordt vooral geassocieerd met boeken en als plek die pas echt interessant is voor kinderen vanaf een jaar of 4.

  Het onderzoek is in mei 2017 uitgevoerd door het onafhankelijke marktonderzoekbureau Ruigrok NetPanel in opdracht van ProBiblio.
  Aan het onderzoek hebben 1.037 ouders van kinderen van 0-4 jaar uit heel Nederland deelgenomen, zowel leden als niet-leden.
  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jolijn Faber, onderzoeksadviseur ().

  Dit onderzoek is niet gedaan onder de vaste Biebpanelleden, maar onder een willekeurige groep.

 • Wijziging kosten cd-aanvragen

  Wijziging kosten cd-aanvragen

  Gepubliceerd op: vrijdag 28 april 2017

  Wat verandert er?
  Met ingang van 1 mei worden er kosten in rekening gebracht voor alle cd-aanvragen. Iedere keer als je een cd aanvraagt kost dat geld:

  € 2,00 per cd als deze uit de collectie van een Overijsselse Bibliotheek of de Muziekbank komt en
  € 3,00 per cd voor aanvragen bij het CDR.

  Wat betekent dit voor je?
  Je kunt nog steeds cd’s aanvragen die niet beschikbaar zijn in onze collectie. Alleen zijn deze aanvragen niet meer kosteloos.
  Als je in het catalogussysteem een cd aanvraagt die niet in onze collectie zit, krijg je een melding van het bedrag dat hiermee gemoeid is.
  Je wordt dus nooit verrast door onverwachte kosten.

  Zodra de cd in de ontvangende Bibliotheek voor je wordt klaargezet, wordt het verschuldigde bedrag ten laste gebracht van je lenerspas.
  Heb je geen tegoed op je pas? Dan wordt het bedrag op de pas geregistreerd.
  Dit bedrag kan je contant op locatie of digitaal met iDeal in jouw MijnBibliotheek-omgeving betalen.

 • De Bibliotheek maakt je rijker

  De Bibliotheek maakt je rijker

  Gepubliceerd op: dinsdag 29 november 2016

  Hoor je dat ook weleens op verjaardagen en feestjes: “de Bieb? Bestaat die nog? Dat jij daar nog komt..” Maar jij weet wel beter!

  De Bibliotheek is namelijk een fantastische plek om te vertoeven. Samen met je kinderen, lekker boekjes lezen en dan naar huis met een hele stapel! En voor jezelf neem je een fijne roman of een spannende thriller mee. Maar wist je dat je bij de Bibliotheek voor nog zo veel meer terecht kunt dan alleen boeken lenen? Heb je er weleens een cursus gevolgd, of een leuke activiteit bijgewoond? Probeer het eens, want.. de Bibliotheek maakt je rijker!

  Campagne 'De Bibliotheek maakt je rijker' 

  Sinds afgelopen oktober organiseren de Bibliotheken de landelijke campagne ‘De Bibliotheek maakt je rijker’ in de vorm van outdoor- en online promotie. De kernboodschap van deze campagne is: "De Bibliotheek is een aantrekkelijke en inspirerende plek waar je aan je persoonlijke ontwikkeling kunt werken."

  Deze campagne is erop gericht om Nederlanders te laten zien dat de Bibliotheek zoveel meer biedt dan alleen het uitlenen van boeken. Wat veel mensen niet weten is dat er in de Bibliotheek een zeer groot aanbod is van (computer)- cursussen, inloopspreekuren voor e-books en computervragen, lezingen, taalles, en andere interessante activiteiten. Ook kan iedereen er terecht om Nederlands te leren spreken en schrijven, of voor een cursus Engels of Italiaans. Vanzelfsprekend is er ook de kennis en leestips aanwezig voor taalontwikkelingen bij kinderen. Het kan allemaal in de Bibliotheek van nu!

  Bibliotheken zijn van oudsher laagdrempelige publieke organisaties, vaak in het centrum van een stad of dorp. Het doel is om iedereen volwaardig en zelfstandig aan de samenleving te laten deelnemen. Daarnaast wil de Bibliotheek een 'third place' bieden voor een ieder die wil ontspannen en die een moment van rust zoekt om informatie in wat voor vorm dan ook tot zich te nemen.
  Ontspannen, Ontmoeten, Ontwikkelen en Ontdekken vormen daarbij de kernbegrippen. De Bibliotheek is daarmee een speeltuin van kennis, prikkeling en ervaring voor ieder individu.

  Breng daarom zelf eens een bezoek aan jouw lokale Bibliotheek en zie wat deze allemaal voor je in huis heeft en voor je kan betekenen!

 • Afhaalpunt IJhorst

  Afhaalpunt IJhorst

  Gepubliceerd op: vrijdag 16 september 2016

  Bibliotheek IJhorst is definitief gestopt als bibliotheek in basisschool De Iekmulder. Materialen kunnen alleen nog via reserveren in IJhorst opgehaald en geretourneerd worden.  U reserveert via de catalogus op de website www.bibliotheekstaphorst.nl en kiest dan voor afhaallocatie 'Afhaalpunt IJhorst'.

  Het Afhaalpunt is gevestigd in 'De Poele' , Kamperfoeliestraat 4a.
  Openingstijden zijn:

  Dinsdag        10.00 tot 12.00 uur
  Donderdag   10.00 tot 12.00 uur

  U bent ook atijd van harte welkom in de Bibliotheek Staphorst. Voor openingstijden klik hier.

 • Digitale overheid

  Digitale overheid

  Gepubliceerd op: vrijdag 11 maart 2016

  De overheid vraagt ons steeds vaker om onze zaken te regelen via het internet. Denk aan het invullen van de belastingaangifte, het aanvragen van zorg- of huurtoeslag, verhuisgegevens doorgeven, de pensioengegevens inzien, inzage in AOW of PGB bij de sociale verzekeringsbank enzovoort.

  Mensen maken zich daar soms zorgen over.

  • Kan ik dat wel?
  • Is het wel veilig?
  • Hoe krijg ik dat voor elkaar?

  De toegang tot de overheidsdienstverlening is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het missen van ervaring met een computer of tablet kan een drempel zijn in het gebruik van de overheidsdiensten.

  • Hoe maak ik een afspraak met de gemeente?
  • Hoe regel ik mijn zaken met de overheid?
  • Hoe krijg ik toegang tot mijn persoonlijke gegevens?
  • Ook het aanvragen en gebruiken van een DigiD kan voor veel mensen een obstakel zijn.

  Hebt u ook behoefte aan voorlichting en informatie? En hoe u bij deze zaken geholpen kunt worden?

  Hier vindt u een formulier waarop u uw naam en adresgegevens kan invullen als u behoefte hebt aan meer informatie en voorlichting over de “digitale overheid”. U kunt het formulier uitprinten, invullen en inleveren bij de Bibliotheken.
  Deze formulieren liggen ook klaar in de bibliotheken, daar kunt u het ook ter plekke invullen.
  U kunt uw belangstelling ook kenbaar maken via ons algemene contactformulier (of dat voor iemand anders doen).

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  logobibliotheekstaphorst

   

   

   

  Behoeftepeiling

  Indien u meer informatie en voorlichting wilt over de “Digitale Overheid”

  vul dan dit strookje in en knip het uit en lever het in.

   

  Naam: ……………………………………………………………………


  Adres: ……………………………………………………………………


  Tel.nr: ……………………………………………………………………


  e-mail: …………………………………………………………………… 

 • Belangrijke mededeling omtrent reserveringen!

  Belangrijke mededeling omtrent reserveringen!

  Gepubliceerd op: zaterdag 31 oktober 2015

  Het reserveren van boeken binnen Overijssel is gratis. Service van de bibliotheek!

  Helaas komt het regelmatig voor dat klanten hun reserveringen niet ophalen. Dit is jammer want anderen moeten daardoor langer wachten. Bovendien is het een kostbare aangelegenheid. Het boek moet worden opgezocht , op transport gezet en vervoerd naar de bibliotheek, daarna verwerkt en klaar gezet worden voor de lener. Vervolgens wordt het niet opgehaald  en kan het  weer retour .

   Vanaf 1 januari 2016 rekenen we daarom € 1,- voor elke niet op tijd opgehaalde reservering.

  De reserveringen blijven 10 dagen voor u klaar staan. Haalt u uw reservering op tijd op dan blijft deze service natuurlijk gewoon gratis. Haalt u het gereserveerde materiaal na 10 dagen op dan brengen wij €1,- in rekening.

  Mocht u niet in de gelegenheid zijn uw reservering op te halen ivm bv. vakantie of ziekte, geef dit tijdig aan ons door.

  Voor het ontvangen van uw reserveringsbericht is het van belang dat wij een juist email adres hebben. Wilt u dit controleren?

 • Wachtwoord in 'Mijn Bibliotheek' verplicht

  Wachtwoord in 'Mijn Bibliotheek' verplicht

  Gepubliceerd op: dinsdag 19 mei 2015

  Het is voor personen boven de 8 jaar niet meer mogelijk om in te loggen op het digitale Bibliotheeksysteem (Bibliotheek Wise) met de bekende 4-cijferige pincode. In plaats daarvan kan een wachtwoord aangemaakt worden in 'Mijn Bibliotheek'. Let dus op: U kunt zonder wachtwoord niet meer inloggen.

  Privacy

  Wij vinden het belangrijk dat alleen uzelf (en eventueel de systeembeheerder) uw eigen gegevens kunt inzien. Ook al lijken deze gegevens geen vertrouwelijke informatie, toch bevat 'Mijn Bibliotheek' uw persoonsgegevens, contactgegevens en gegevens over uw persoonlijke voorkeuren aan de hand van gelezen boeken. We willen daarom ons uiterste best doen om deze gegevens te beschermen. De vertrouwde pincode biedt daarin geen optimale bescherming, omdat deze gebaseerd is op uw geboortedatum en lidmaatschapsnummer (openbare informatie). Uit onderzoek blijkt dat de geboortedatum bij 12% van de mensen als wachtwoord wordt gebruikt en gemakkelijk te achterhalen is. Daarom zal 'Mijn Bibliotheek' in de toekomst alleen nog werken met een wachtwoord dat u zelf ingesteld hebt.

  Aanmaken nieuw wachtwoord

  U kunt een wachtwoord instellen via uw menu, na het inloggen, onder de knop 'Wachtwoord instellen'. Aan de hand van uw pincode kunt u vervolgens een wachtwoord maken. Het nieuwe wachtwoord moet uiteraard voldoen aan bepaalde voorwaarden. Het wachtwoord moet 6 of meer tekens bevatten. Het mogen hoofdletters, kleine letters, cijfers of andere tekens (behalve # en &) zijn, aan elkaar geschreven.

  Lukt het u niet om een wachtwoord in te stellen? Neem dan contact op met uw Bibliotheek.