Website voorlezen
Facebook twitter nieuwsbrieflogo

Nieuwsberichten

Resultaten 1 - 10 van 15
 • Beste leden,

  Beste leden,

  Gepubliceerd op: vrijdag 02 maart 2018

  De komende tijd gaan we de inrichting van de bibliotheek veranderen. We gaan collectie verplaatsen en maken zo ruimte voor een centrale plek voor ontmoeting. Een plek waar u een krant of tijdschrift kunt lezen, een workshop volgen of een activiteit bijwonen.

  De beide jeugdhoeken worden aangepast evenals de computerhoek. We hebben dan minder computers voor u ter beschikking.

  Voordat het resultaat zichtbaar is, zal er, ook tijdens uitleenuren, gewerkt worden aan de aanpassingen. Dat zal ongetwijfeld zorgen voor overlast. We hopen dat u daar begrip voor heeft en zullen zeker onze best doen dit tot een minimum te beperken.

  Van woensdag 18 april t/m zaterdag 21 april gaan we een paar dagen dicht om de laatste hand aan de aanpassingen te kunnen leggen.

  Uiteraard zorgen we er dan voor dat de uitleentermijnen worden verlengd én dat de reserveringen langer blijven staan.

  Mocht u vragen hebben of iets niet kunnen vinden, vraag dan vooral hulp van onze medewerkers.

   

  Medewerkers de Bibliotheek Staphorst

 • Certificaten Digisterker uitgereikt

  Certificaten Digisterker uitgereikt

  Gepubliceerd op: dinsdag 27 februari 2018

  De Bibliotheek heeft in samenwerking met SWS de cursus Digisterker aangeboden. Twee cursisten hebben deelgenomen en de cursus met goed gevolg afgerond. Zij leerden hoe de digitale dienstverlening van de overheid werkt. Want je kan steeds meer zelf digitaal regelen. Zoals een afspraak maken bij de gemeente, belasting invullen of je huur- en zorgtoeslag aanvragen. Steeds vaker moet je een DigiD code gebruiken. Dat is handig, maar voor veel mensen ook moeilijk. De bibliotheek kan helpen!

  Deze cursus wordt meerdere keren per jaar aangeboden. Heeft u interesse neem dan met ons contact op.

  Vraag voor meer informatie en aanmelding naar de folder in de Bibliotheek of bij SWS. Aanmelden kan ook via o.v.v. Cursus Digisterker of Basiscursus Windows. Of telefonisch via Bibliotheek Staphorst (0522 462044) of SWS (0522 465 143).

 • Bondgenoten voor een geletterd Staphorst

  Bondgenoten voor een geletterd Staphorst

  Gepubliceerd op: dinsdag 20 februari 2018

  Woensdag 21 februari hebben de gemeente, de bibliotheek, Deltion College, Stichting Welzijn Staphorst en de Stichting Lezen & Schrijven het convenant “Bondgenootschap voor een geletterd Staphorst” ondertekend. Ook Stichting Vluchtelingenwerk, OBS de Berkenhorst en Humanitas gaan op korte termijn ondertekenen.

  Alle partijen verbinden zich aan de doelstelling ervoor te zorgen dat iedereen in Staphorst over voldoende lees-, schrijf-, reken- en digitale vaardigheden (basisvaardigheden) kan beschikken. Er worden cursussen en trainingen aangeboden en taalcoaches ingezet. Daarnaast willen de partijen zich inspannen om andere partijen, zoals o.a. werkgevers, te betrekken bij hun activiteiten.

  De bondgenoten willen met elkaar meer bekendheid geven aan laaggeletterdheid (de basis voor het al of niet kunnen beschikken over basisvaardigheden). Doorgaans is het iets waar mensen liever niet over praten. Door er aandacht aan te besteden én te zorgen voor passende hulp, kan het taboe doorbroken worden.

   

  logo gemeente Staphorstlogo vw

  SWSlogo staphorst

  Deltioncollege

  logo tvhl banner 

 • Jaset Lier wint lokale voorleesronde 2018

  Jaset Lier wint lokale voorleesronde 2018

  Gepubliceerd op: woensdag 07 februari 2018

  Jaset Lier uit groep 7 van de Christelijk Nationale School uit Staphorst is winnaar van de lokale voorleesronde 2018 in de gemeente Staphorst, die vanmiddag was in de CNS/Berkenhorst. Zij gaat door naar de regionale ronde die woensdag 7 maart in Kampen wordt gehouden.                                                                         

  Volgens de jury las Jaset duidelijk en rustig voor en had ze goed contact met het publiek. Het fragment kwam uit het boek ‘Villa Fien’ van Janneke Schotveld. Alle kandidaten lazen mooi voor en hadden leuke boeken uitgekozen. De andere schoolkampioenen waren Djanaica Kin van De Berkenhorst, Sofie Engels van De Triangel en Timon Schuiling van de Levensboom.

  In de jury namen deel: Ellen Strik (voorzitter en cultuurcoach), Ieke Dijkstra (taalcoach en voorlezer VoorleesExpress) en Burgemeester Segers. Zij trokken zich in de pauze terug om te beraadslagen. Er werd gelet op heel veel elementen zoals uitspraak, verstaanbaarheid, inlevingsvermogen en tempo. Na de pauze maakten de kinderen een eigen gedicht met de regels van een bestaand gedicht. De zes gedichten waren grappig genoeg allemaal verschillend, maar supermooie gedichten op zichzelf. De prijs was dan ook een zak snoep voor alle groepen. Alle fans hadden prachtige spandoeken en yells bedacht om hun schoolkampioen aan te moedigen.

  De presentatie en organisatie was in handen van Petra Willems(consulent educatie Bibliotheek Staphorst).
  De winnaar van de voorleeswedstrijd kreeg een bos bloemen, een boekenbon en een voorleeswedstrijdtas. Voor alle schoolkampioenen was er nog een oorkonde en een bloem.

  De winnaar van deze kwartfinale gaat naar de halve finale die op 7 maart in Kampen wordt gehouden. De Provinciale finale is op 11 april in het ZINiN-theater te Nijverdal. De voorleeskampioenen van de twaalf provincies treffen elkaar tenslotte op 23 mei voor de Landelijke Finale in Schouwburg Amstelveen.

  De Nationale Voorleeswedstrijd wordt georganiseerd door Stichting Lezen samen met de bibliotheken.
  Dit project stimuleert het leesplezier en het maakt kinderen enthousiast voor jeugdboeken.

 • Nationale voorleesdagen 2018 Ssst! De tijger slaapt

  Nationale voorleesdagen 2018 Ssst! De tijger slaapt

  Gepubliceerd op: zaterdag 20 januari 2018

  De Nationale Voorleesdagen vinden plaats van 24 januari t/m 3 februari.

  Voorlezen is elke dag een feest! Of je nu voor het slapen gaat een mooi verhaal voorleest in bed of overdag samen een prentenboek bekijkt, er worden herinneringen voor het leven gemaakt. Daarnaast heeft voorlezen een positief effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip.
  Op zoek naar voorleestips? Kijk op www.nationalevoorleesdagen.nl

  De bibliotheek heeft een schat aan prentenboeken voor kinderen van 0 tot 6 à 7 jaar. Verder zijn er voorleesboeken, boeken met rijmpjes en liedjesboeken. Prentenboek van dit jaar is ‘Ssst! de tijger slaapt’ van Britta Teckentrup. Een medewerker van de bibliotheek komt voorlezen op de peuterspeelzalen en enkele kinderopvanglocaties in Staphorst en Rouveen.

  Peuters tot en met 5 jaar die in deze periode lid worden van de bibliotheek ontvangen een aardigheidje (zolang de voorraad strekt).  Uw kind is tot zijn 18e levensjaar gratis lid van de bibliotheek.

  Woensdag 31 januari staat de maandelijkse baby- en peuterochtend ook in het teken van het centrale prentenboek en de Nationale Voorleesdagen. Ieke Dijkstra leest dan voor met vertelplaten en kamishibai.

  Tot ziens in de bibliotheek!

  Teckentrup Ssst De tijger slaapt 400 

 • Onderzoek onder Ouders met kinderen 0-4 jaar

  Onderzoek onder Ouders met kinderen 0-4 jaar

  Gepubliceerd op: dinsdag 15 augustus 2017

  Ouders zien het belang van voorlezen voor de taalontwikkeling van kinderen in, maar er is nog veel onbekendheid over vanaf wanneer voorlezen nuttig is.
  Ook weten twee op de vijf ouders niet dat kinderen gratis lid kunnen worden van de Bibliotheek en is het (diverse) aanbod van de Bibliotheek voor jonge kinderen bij lang niet iedereen bekend. De Bibliotheek wordt vooral geassocieerd met boeken en als plek die pas echt interessant is voor kinderen vanaf een jaar of 4.

  Het onderzoek is in mei 2017 uitgevoerd door het onafhankelijke marktonderzoekbureau Ruigrok NetPanel in opdracht van ProBiblio.
  Aan het onderzoek hebben 1.037 ouders van kinderen van 0-4 jaar uit heel Nederland deelgenomen, zowel leden als niet-leden.
  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jolijn Faber, onderzoeksadviseur ().

  Dit onderzoek is niet gedaan onder de vaste Biebpanelleden, maar onder een willekeurige groep.

 • Wijziging kosten cd-aanvragen

  Wijziging kosten cd-aanvragen

  Gepubliceerd op: vrijdag 28 april 2017

  Wat verandert er?
  Met ingang van 1 mei worden er kosten in rekening gebracht voor alle cd-aanvragen. Iedere keer als je een cd aanvraagt kost dat geld:

  € 2,00 per cd als deze uit de collectie van een Overijsselse Bibliotheek of de Muziekbank komt en
  € 3,00 per cd voor aanvragen bij het CDR.

  Wat betekent dit voor je?
  Je kunt nog steeds cd’s aanvragen die niet beschikbaar zijn in onze collectie. Alleen zijn deze aanvragen niet meer kosteloos.
  Als je in het catalogussysteem een cd aanvraagt die niet in onze collectie zit, krijg je een melding van het bedrag dat hiermee gemoeid is.
  Je wordt dus nooit verrast door onverwachte kosten.

  Zodra de cd in de ontvangende Bibliotheek voor je wordt klaargezet, wordt het verschuldigde bedrag ten laste gebracht van je lenerspas.
  Heb je geen tegoed op je pas? Dan wordt het bedrag op de pas geregistreerd.
  Dit bedrag kan je contant op locatie of digitaal met iDeal in jouw MijnBibliotheek-omgeving betalen.

 • De Bibliotheek maakt je rijker

  De Bibliotheek maakt je rijker

  Gepubliceerd op: dinsdag 29 november 2016

  Hoor je dat ook weleens op verjaardagen en feestjes: “de Bieb? Bestaat die nog? Dat jij daar nog komt..” Maar jij weet wel beter!

  De Bibliotheek is namelijk een fantastische plek om te vertoeven. Samen met je kinderen, lekker boekjes lezen en dan naar huis met een hele stapel! En voor jezelf neem je een fijne roman of een spannende thriller mee. Maar wist je dat je bij de Bibliotheek voor nog zo veel meer terecht kunt dan alleen boeken lenen? Heb je er weleens een cursus gevolgd, of een leuke activiteit bijgewoond? Probeer het eens, want.. de Bibliotheek maakt je rijker!

  Campagne 'De Bibliotheek maakt je rijker' 

  Sinds afgelopen oktober organiseren de Bibliotheken de landelijke campagne ‘De Bibliotheek maakt je rijker’ in de vorm van outdoor- en online promotie. De kernboodschap van deze campagne is: "De Bibliotheek is een aantrekkelijke en inspirerende plek waar je aan je persoonlijke ontwikkeling kunt werken."

  Deze campagne is erop gericht om Nederlanders te laten zien dat de Bibliotheek zoveel meer biedt dan alleen het uitlenen van boeken. Wat veel mensen niet weten is dat er in de Bibliotheek een zeer groot aanbod is van (computer)- cursussen, inloopspreekuren voor e-books en computervragen, lezingen, taalles, en andere interessante activiteiten. Ook kan iedereen er terecht om Nederlands te leren spreken en schrijven, of voor een cursus Engels of Italiaans. Vanzelfsprekend is er ook de kennis en leestips aanwezig voor taalontwikkelingen bij kinderen. Het kan allemaal in de Bibliotheek van nu!

  Bibliotheken zijn van oudsher laagdrempelige publieke organisaties, vaak in het centrum van een stad of dorp. Het doel is om iedereen volwaardig en zelfstandig aan de samenleving te laten deelnemen. Daarnaast wil de Bibliotheek een 'third place' bieden voor een ieder die wil ontspannen en die een moment van rust zoekt om informatie in wat voor vorm dan ook tot zich te nemen.
  Ontspannen, Ontmoeten, Ontwikkelen en Ontdekken vormen daarbij de kernbegrippen. De Bibliotheek is daarmee een speeltuin van kennis, prikkeling en ervaring voor ieder individu.

  Breng daarom zelf eens een bezoek aan jouw lokale Bibliotheek en zie wat deze allemaal voor je in huis heeft en voor je kan betekenen!

 • Afhaalpunt IJhorst

  Afhaalpunt IJhorst

  Gepubliceerd op: vrijdag 16 september 2016

  Bibliotheek IJhorst is definitief gestopt als bibliotheek in basisschool De Iekmulder. Materialen kunnen alleen nog via reserveren in IJhorst opgehaald en geretourneerd worden.  U reserveert via de catalogus op de website www.bibliotheekstaphorst.nl en kiest dan voor afhaallocatie 'Afhaalpunt IJhorst'.

  Het Afhaalpunt is gevestigd in 'De Poele' , Kamperfoeliestraat 4a.
  Openingstijden zijn:

  Dinsdag        10.00 tot 12.00 uur
  Donderdag   10.00 tot 12.00 uur

  U bent ook atijd van harte welkom in de Bibliotheek Staphorst. Voor openingstijden klik hier.

 • Digitale overheid

  Digitale overheid

  Gepubliceerd op: vrijdag 11 maart 2016

  De overheid vraagt ons steeds vaker om onze zaken te regelen via het internet. Denk aan het invullen van de belastingaangifte, het aanvragen van zorg- of huurtoeslag, verhuisgegevens doorgeven, de pensioengegevens inzien, inzage in AOW of PGB bij de sociale verzekeringsbank enzovoort.

  Mensen maken zich daar soms zorgen over.

  • Kan ik dat wel?
  • Is het wel veilig?
  • Hoe krijg ik dat voor elkaar?

  De toegang tot de overheidsdienstverlening is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het missen van ervaring met een computer of tablet kan een drempel zijn in het gebruik van de overheidsdiensten.

  • Hoe maak ik een afspraak met de gemeente?
  • Hoe regel ik mijn zaken met de overheid?
  • Hoe krijg ik toegang tot mijn persoonlijke gegevens?
  • Ook het aanvragen en gebruiken van een DigiD kan voor veel mensen een obstakel zijn.

  Hebt u ook behoefte aan voorlichting en informatie? En hoe u bij deze zaken geholpen kunt worden?

  Hier vindt u een formulier waarop u uw naam en adresgegevens kan invullen als u behoefte hebt aan meer informatie en voorlichting over de “digitale overheid”. U kunt het formulier uitprinten, invullen en inleveren bij de Bibliotheken.
  Deze formulieren liggen ook klaar in de bibliotheken, daar kunt u het ook ter plekke invullen.
  U kunt uw belangstelling ook kenbaar maken via ons algemene contactformulier (of dat voor iemand anders doen).

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  logobibliotheekstaphorst

   

   

   

  Behoeftepeiling

  Indien u meer informatie en voorlichting wilt over de “Digitale Overheid”

  vul dan dit strookje in en knip het uit en lever het in.

   

  Naam: ……………………………………………………………………


  Adres: ……………………………………………………………………


  Tel.nr: ……………………………………………………………………


  e-mail: ……………………………………………………………………