Facebook twitter nieuwsbrieflogo

Taalvrijwilliger worden

Gepubliceerd op: dinsdag 12 september 2017
Taalvrijwilliger worden

Taalvrijwilliger zijn is leuk! Gewoon naast uw gezin, opleiding, betaald werk of hobby.

Ook voor AOW’ers is het gezellig om regelmatig mensen te ontmoeten. Binnenkort wordt in de bibliotheek van Staphorst weer een basistraining voor nieuwe taalvrijwilligers gegeven. Misschien is dit ook iets voor u………..

Taalpunt Staphorst draait volop. Op dit moment begeleiden 35 taalvrijwilligers 50 taalvragers in Staphorst, IJhorst en Rouveen. Wie Nederlands als tweede taal moet leren, is erg gebaat bij een enthousiaste taalcoach, met wie hij/zij wekelijks kan oefenen. Zo kun je wat je geleerd hebt in praktijk brengen. Dit kan individueel zijn of in een groepje. Tijdens taalles kan het spreken extra worden geoefend en de woordenschat worden uitgebreid. Hierdoor kan men steeds beter communiceren/inburgeren. Het begrijpen van Nederlandse woorden, zinnen of uitdrukkingen is voor velen nog lastig. Om over lezen en schrijven nog maar te zwijgen.

Inwoners van gemeente Staphorst, die geboren en getogen zijn in Nederland én moeite hebben met  lezen en/of schrijven, kunnen vanzelfsprekend ook bij het Taalpunt terecht voor een taalcoach om hun basisvaardigheden te verbeteren.

Ieder najaar worden nieuwe enthousiaste taalvrijwilligers in de gelegenheid gesteld om in de bibliotheek van Staphorst de basistraining voor taalvrijwilligers te volgen. De training vindt plaats op 4 woensdagmiddagen, te weten op 27 september, 4 oktober, 11 oktober en 18 oktober van 14.00-17.00 uur. De cursusmaterialen zijn gratis en blijven in uw bezit.

Het gaat om 4 modules, waarbij informatie wordt gegeven over achtergronden taalvragers, NT2 (Nederlands als tweede taal), spreken, begeleiden bij lezen en begeleiden bij schrijven.

Wie alle middagen heeft bijgewoond ontvangt het certificaat taalvrijwilliger van Taal voor het Leven.  Tijdens de training ontvangt u voldoende informatie om als taalcoach aan de slag te gaan, om bij een taalgroep te ondersteunen, om een leesgroepje te begeleiden en/of als vrijwilliger te helpen bij Taalpunt Extra (spreken over een thema).

Bent u geïnteresseerd in het geven van taalles? Heeft u een opleiding gedaan op minimaal MBO-4 niveau en vindt u het leuk om iets zinvols te doen voor een ander? Geniet u van een goede gezondheid en vindt u het een uitdaging om taalles te geven aan volwassenen? Heeft u toevallig een onderwijsachtergrond, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen. Heeft u tijd  en bent u bereid u minimaal 1 jaar aan het Taalpunt te binden voor enkele uren per week? Zo ja, dan bent u van harte welkom op één van de voorlichtingsbijeenkomsten in de bibliotheek. Deze zijn op maandag 18 september van 19.00-20.00 uur en op maandag 25 september van 16.00-17.00 uur. U krijgt informatie, kunt u vragen stellen en u opgeven.

Opgeven voor de basistraining taalvrijwilligers kan tot uiterlijk 20 september bij Elly Potgieter, trainer/taalpuntdocent Zwartewaterland,

Kijk voor meer informatie en verhalen van ervaringsdeskundigen op deze link www.bibliotheek.nl/ikwilleren