Project Makerkar

Voor welke leeftijd?: 18+ (iedereen boven 18)
Leren, lezen en lenen: Activiteiten
Thema: Hobby en vrije tijd, Kunst en cultuur
Locatie en service: Bibliotheek Staphorst

Makerkar: 3D-printen, vinylsnijden en lasersnijden

Heb je altijd al eens willen 3D printen? Of wil je iets in hout laseren met een echte lasersnijder? Heb je een t-shirt die je met een gave opdruk wilt bedrukken? Dit kun je allemaal zelf doen met de Makerkar, een mobiel fablab. Kom voor een vrijblijvend bezoek en informatie eens langs in april; dan is de Makerkar in Bibliotheek Staphorst.

Voor wie ?
Bibliotheek Staphorst wil voor een breder publiek de ontwikkeling in nieuwe digitale vaardigheden aanbieden.

Omschrijving:

Daarom organiseren we demonstraties en workshops met de Makerkar, een flexibel mobiel fablab. Wekelijks in de maanden april en begin mei. In de eerste weken demo's en daarna workshops voor de geinteresseerden. Onze doelpgroep zijn volwassenen, senioren, ouders van schoolgaande kinderen, opa's en oma's en statushouders.

Wat kun je maken ?
In het fablab hebben we een 3D-printer, een vinylsnijder en een lasersnijder. Je maakt je ontwerp op de aangesloten laptops met bijbehorende software. Na een korte instructie kun je dan je ontwerp printen, graveren of uitsnijden. Er is geen specifieke wetenschappelijke of technische voorkennis nodig. Iedere geïnteresseerde volwassene is welkom om deze nieuwe apparatuur te ontdekken.

De apparatuur in het kort
Lasersnijder

De lasersnijder snijdt tekeningen (of rastert afbeeldingen) in hout, karton of plexiglas. In deze workshops leert men zelf een tekening maken in Inkscape, dit is een uitgebreid en gratis vectortekenprogramma. Deze tekening wordt dan door de lasersnijder uitgesneden of gegraveerd in hout, zodat je je eigen ontwerp kan meenemen naar huis.

Project 1 cityplotter

Vinylsnijder

Met een vinylsnijder kun je stickers en papier snijden. Je leert zelf een tekening maken in een tekenprogramma. Deze tekening laat je vervolgens uitsnijden in vinyl of folie, zodat je je eigen stickers, print, logo of zelfs tattoos hebt. In de workshops kun je dit toepassen op bv. een tas, beker, of spiegel, je auto. Noem maar op.
Het heeft een ingebouwde scanner waarmee je een zelfgemaakte tekening, een knipsel uit een tijdschrift, plaatjes of tekst uit afgeschreven boeken en dan op een kledingstuk kunt afdrukken met bv. de strijkijzer.
In het geheugen van de machine op te slaan en weer te gebruiken.

https://www.fablabfactory.com/nl/service/scanncut/ staat een handleiding hoe dit apparaat werkt.

3D-Printer
3D-printen is een productietechniek waarbij een digitaal bestand omgezet wordt naar een tastbaar object. Het object wordt laagje voor laagje opgebouwd door de 3D-printer. 3D-printen is nu binnen het bereik van “de gewone consument”. Je hoeft niet meer te kunnen 3D-tekenen om digitale bestanden te kunnen maken. Door de komst van de “thuis-printer” is 3D-printen niet langer alleen maar in handen van professionele ontwerpers en fabrikanten, maar staat het een stap dichterbij jou.

flashforge finder 3d printer j282

Met het tekenprogramma Tinkercad ontwerp je zelf 3D-figuren. https://www.tinkercad.com/dashboard

Wanneer ?

Wekelijks van  2 april tot en met 13 april
Demonstratie Dinsdagmiddag 14.00-16.00 uur
Demonstratie Vrijdagmiddag 14.00-16.00 uur 19.00-21.00 uur

Wekelijks van 16 april tot en met 10 mei
Workshop Dinsdagochtend 10.00-12.00 uur
Workshop Vrijdagochtend 10.00-12.00 uur

Kosten Workshop:
€ 4,00 voor leden
€ 5,00 voor niet-leden

Aanmelden:
Graag van te voren aanmelden voor de workshops via reserveringsformulier of  of 0522 462044

Het innovatieproject 'De kar trekt' wordt mogelijk gemaakt door de Koninklijke Bibliotheek en de Makerkar is eigendom van het Netwerk van Overijsselse Bibliotheken.

De ontwerper van de Makerkar is Bart Bakker van FabLab Benelux. Een open source ontwerp, zie ook www.makerkar.nl