logobrowsealoud(Onze website kunt u beluisteren via de BrowseAloud)

 

Gesproken boeken voor iedereen met een leesbeperking

Om te lezen, heb je geen letters nodig. Een goed verhaal zit immers tussen je oren, speelt zich af in je eigen fantasie. 
Daarom heeft de Bibliotheek iets nieuws: gesproken boeken.
Op 
www.bibliotheek.nl/passendlezen vind je 45.000 gesproken in uiteenlopende genres.
Van klassiekers tot actuele titels. Exclusief voor mensen met een leesbeperking.

Voor leden met een leesbeperking
Gesproken boeken zijn speciaal ontwikkeld voor alle leden die blind, slechtziend of dyslectisch zijn. Maar ook als je een andere beperking hebt waardoor lezen niet of moeilijk gaat, kun je gebruik maken van gesproken boeken. 

Wat zijn gesproken boeken?
Veel boeken zijn tegenwoordig verkrijgbaar als luisterboek. Hoewel een gesproken boek en een luisterboek veel op elkaar lijken, zijn ze niet helemaal hetzelfde. Gesproken boeken zijn exclusief beschikbaar voor mensen met een leesbeperking en zijn volledig afgestemd op hun wensen. 
Zo worden de boeken op een rustig tempo ingesproken zonder te veel intonatie. Ook kun je door een gesproken boek navigeren om bijvoorbeeld naar een volgend hoofdstuk te gaan.

Verklaring leesbeperking
Om gebruik te maken van de gesproken boeken, moet je bij het inschrijven op de website aangeven dat je een leesbeperking hebt.
Medewerkers van Bibliotheekservice Passend Lezen nemen contact met je op om de gegevens en de verklaring te bevestigen. 
Meer informatie over de inschrijfvoorwaarden vind je op www.bibliotheek.nl/passendlezen


Hoe werkt het?
Voor leden van de Bibliotheek is gebruik maken van de gesproken boeken kosteloos en heel eenvoudig. 
Ga naar www.bibliotheek.nl/passendlezen om in te loggen met jouw lidmaatschapsgegevens van de Bibliotheek. 
Je krijgt dan direct toegang tot de 45.000 gesproken boeken. 
Zet de titels die je wilt lezen op het boekenplankje. Op het plankje passen max. 15 titels die je zo lang mag lenen als je wilt. 
Je kunt de boeken vervolgens afspelen op een pc, tablet of mobiele telefoon. Je hebt hiervoor wel een internetverbinding nodig. 

Meer informatie 
Ga naar www.bibliotheek.nl/passendlezen of bekijk het filmpje over gesproken boeken 

Waar staan de verschillende materialen in de bibliotheek? 

Groot Letter Boeken

Er is een uitgebreide collectie grootletter boeken, die vindt u in de kasten met grootletter boeken in al onze vestigingen.

Passend Lezen Punt Bibliotheek Staphorst
In Bibliotheek Staphorst is een Passend Lezen Punt waar alle materialen voor leesgehandicapten vanaf 12 jaar bij elkaar staan. Hier kan men terecht voor advies, maar ook voor het lenen van de volgende materialen: luisterboeken, daisy-roms, en daisy-romspeler. 

Luisterboek 
Een luisterboek is een gesproken versie van een boek op meerdere cd’s. Voor het afluisteren van deze luisterboeken heeft u een cd-speler nodig. Luisterboeken zijn ook verkrijgbaar bij de boekhandel. Nadelen zijn dat je er niet in kunt ‘bladeren’, dat er meer cd’s voor een boek nodig zijn en dat de weergave niet langzamer of sneller kan.