Resultaten 1 - 10 van 20

Woesj is een leerlijn creatief schrijven. Hoe spreek je je fantasie aan? Hoe tover je met woorden?

En hoe zet je je gedachten op papier? Met behulp van podcasts hopen we kinderen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar te motiveren om gekke dingen te doen met hun pen!

Beluister de nieuwste podcast en ga direct aan de slag!

Podcasts

 • Aflevering 1 'Oranje ruikt het fijnst'
  Soundcloud | Spotify 
  In deze eerste aflevering van Woesj! onderzoeken we hoe je je zintuigen kunt gebruiken om een mooi verhaal te schrijven. Doe je mee?

 

Het coronavirus houdt ons in zijn greep. De Bibliotheken zijn gesloten. Maar dat betekent niet dat je niet meer kunt lezen! Er zijn namelijk een heleboel online mogelijkheden met of zonder je lidmaatschap. We zetten er hier 10 voor je op een rij.

1. E-books lezen
Je hebt keuze uit bijna 30.000 titels in de online Bibliotheek. Er zijn romans, spannende thrillers, maar ook veel jeugdboeken. Gratis met een bibliotheeklidmaatschap. Ben je nog geen lid? Dat kun je hier regelen. Meer informatie en instructiefilmpjes vind je hier.

2. LuisterBieb
Ook gratis met je bibliotheeklidmaatschap is de LuisterBieb. Meer dan 3.500 luisterboeken wachten daar op je. Voor volwassenen en kinderen. Meer informatie

3. Passend Lezen
Voor mensen die blind, slechtziend of dyslectisch zijn is er Passend Lezen. Hier zijn 45.000 gesproken boeken te vinden. Meer informatie

4. Why I love this book
Dit is een Nederlandstalig YouTubekanaal met filmpjes van 1 minuut over boekrecensies. Leuk om inspiratie op te doen! Ga naar YouTube

5. Delpher
In Delpher vind je ruim 100 miljoen gedigitaliseerde pagina's uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften. Een goudmijn voor studenten, scholieren en genealogen. Of zoek bijvoorbeeld eens de krant van je geboortedag op! Ga naar Delpher

Tips voor de jeugd

6. Junior Einstein
Kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen met Junior Einstein schoolvakken oefenen. Een leuk extraatje tijdens schoollessen in huis. Meer informatie

7. Karaokelezen
Voor kinderen die lezen lastig of niet leuk vinden, is er Yoleo. Met Yoleo verdien je leespunten die je kunt gebruiken om je virtuele kamer in te richten. Meer informatie

8. Jeugdbibliotheek.nl
De Jeugdbibliotheek staat vol met leuke boekentips en inspiratie voor spreekbeurten en werkstukken. Ook vind je er filmpjes en games. Voor alle leeftijden. Ga naar Jeugdbibliotheek.nl

9. Voorleeshoek
Leuke voorleesfilmpjes voor kinderen van 0-10 jaar. Spannende verhalen, leuke prenten en mooie muziek! Meer informatie

10. Bereslimme Boeken
Hier vind je interactieve animatiefilms van bekende prentenboeken voor kinderen van ca. 3-7 jaar. Meer informatie

De Bibliotheek is gesloten t/m 28 april vanwege coronamaatregelen. Hieronder staat het antwoord op veelgestelde vragen.

Boeken lenen, inleveren en reserveren

Kan ik nu geen boeken meer lenen?

Boeken lenen in de fysieke Bibliotheek zelf is momenteel niet mogelijk. Gelukkig hebben we alternatieven. De collectie e-books en luisterboeken. De LuisterBieb heeft tijdelijk een extra reeks mooie luisterboeken toegevoegd. Voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van de Bibliotheek.

Het reserveren van wetenschappelijke boeken en materialen van buiten de provincie is tijdelijk niet mogelijk.

Ik kan geleende materialen niet meer inleveren. Krijg ik dan een boete?

We hebben de uitleentermijn voor alle uitgeleende materialen verlengd tot en met 30 april. Hier hoef je verder zelf niks voor te doen. Let op: in de app of 'Mijn Bibliotheek' zie je mogelijk nog een andere inleverdatum staan.

Ik heb een boek gereserveerd. Wanneer kan ik dat ophalen?

Wanneer de Bibliotheek weer open gaat, staat de reservering voor je klaar op de door jou gekozen locatie.

Kan ik gebruikmaken van een andere Bibliotheek?

Het is ook niet mogelijk om daar af te halen en in te leveren.

Ik heb een herinnering ontvangen voor het niet tijdig inleveren van materialen.

In de herinnering staat dat je je boeken zo spoedig mogelijk moet inleveren. Momenteel is het niet mogelijk om materialen in te leveren. Als de Bibliotheek weer open is, heb je voldoende tijd om de geleende materialen alsnog in te leveren. 

Activiteiten

Gaan de activiteiten die nu geannuleerd zijn op een later moment door?

We proberen de geannuleerde activiteiten op een later moment opnieuw in te plannen. Had jij je aangemeld voor een lezing of workshop, dan brengen we je via de e-mail op de hoogte wanneer er een nieuwe datum is. Hou hiervoor ook onze website in de gaten.

Wanneer gaan de activiteiten weer door?

De activiteiten zijn voor nu tot en met 28 april geannuleerd en zullen daarna in principe weer van start gaan.

De Bibliotheek

Zijn de Bibliotheek Staphorst en Rouveen allebei gesloten?

Ja, beide locaties van de Bibliotheek zijn gesloten.  

Waarom hebben jullie besloten om de Bibliotheek helemaal te sluiten?

Deze keuze is gemaakt om verspreiding van COVID-19 / het coronavirus te voorkomen.

Verwachten jullie na 28 april weer open te zijn?

We volgen nauwlettend de adviezen en maatregelen omtrent COVID-19 van het RIVM/de Rijksoverheid. Het is afhankelijk van deze adviezen en maatregelen of we na 28 april weer open zijn.

Staat jouw vraag hier niet bij?

Dan kun je een bericht sturen naar   . Tijdens de sluiting zijn wij hier goed op bereikbaar. We proberen zo snel mogelijk op jouw bericht te reageren. 

De bibliotheek is dicht in verband met het coronavirus, maar gelukkig kun je digitaal doorlezen met de ruim 28.000 e-books voor kinderen en volwassenen van de online Bibliotheek.

Of probeer eens een luisterboek: download de LuisterBieb-app met ruim 3.700 luisterboeken voor alle leeftijden (ook peuters en kleuters). We hebben tijdelijk een extra reeks mooie luisterboeken aan de app toegevoegd. Voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van de Bibliotheek. Met een luisterboek zijn de kinderen heerlijk geboeid en toch los van hun schermpjes.

Leuke tips voor kinderen

Nog meer leuke tips voor kinderen staan op www.jeugdbibliotheek.nl: inspiratie voor leuke boeken en allerlei informatie voor spreekbeurten en werkstukken.

Voor kinderen die lezen lastig vinden, bijvoorbeeld bij dyslexie en beginnende lezers, is er karaokelezen (luisteren met ondertitels) via www.yoleo.nl.

Daar vind je ook Junior Einstein, waarmee je schoolvakken kunt oefenen. Voor de allerjongsten hebben we naast luisterboeken ook leuke voorleesfilmpjes via https://0-6.jeugdbibliotheek.nl/lezen/voorleesfilmpjes.html.

Nu de kinderen thuis en veel online zijn, is dit een ideaal moment voor de DataDetox Game en de quiz veilig internetten via https://9-12.jeugdbibliotheek.nl/weten/mediawijsheid.html.

Met ingang van maandag 16 maart is de Bibliotheek Staphorst en Rouveen t/m 28 april gesloten voor publiek om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

 • De online diensten (Online Bibliotheek) van de Bibliotheek zijn gewoon beschikbaar
 • Je kunt de geleende materialen in huis houden, uiteraard rekenen we geen boetegeld
 • Herinneringen over in te leveren materialen kun je negeren
 • Alle activiteiten in de Bibliotheek zijn tot nader order uitgesteld
 • Je gereserveerde materialen blijven gewoon in de Bibliotheek staan, zodra we weer open zijn, kun je deze ophalen. Er worden ook geen nieuwe reserveringen in behandeling genomen.
 • Het is niet mogelijk om materialen van buiten de provincie Overijssel te reserveren. Alle Bibliotheken in Nederland zijn gesloten, dus de materialen kunnen niet geleverd worden.

Wij vinden het belangrijk om zowel de bezoekers als medewerkers te beschermen. Daarom geldt de sluiting vooralsnog t/m 28 april. Zodra we weer open gaan, laten we dat weten via deze website.

We begrijpen dat dit voor veel vaste bezoekers een vervelende maatregel is, maar we vragen je begrip. 

Meike Zwitser van basisschool De Driemaster uit Hasselt en Tristen Broer van School B uit Steenwijk hebben de Regionale Voorleeswedstrijd gewonnen. Deze wedstrijd vond plaats in Bibliotheek Zwolle, de Stadkamer. Het betrof hier een kwartfinale van De Nationale Voorleeswedstrijd. De winnaars zullen op 1 april de regio vertegenwoordigen in de Provinciale ronde. En wellicht wordt een van hen wel De Nationale Voorleeskampioen 2020!

De tien kandidaten werden, aangemoedigd door hun supporters, om de beurt door presentatrice Jonneke Siebrand naar voren gehaald en kort aan het publiek voorgesteld. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelf gekozen boek. In de pauze trok de jury zich terug. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. Na een spannend kwartiertje, waarin het publiek werd vermaakt door Jonneke op piano met een originele quiz, werd het verlossende woord door juryvoorzitter Iris Boter gesproken. De andere juryleden waren Evelyn Romp van boekhandel Westerhof, Sakandar  Masoud (winnaar regioronde 2019) en gemeenteraadslid van Groen Links Margriet Leest.

Meike las een fragment voor uit het boek “Alleen Beer mocht mee” van Vivian den Hollander. De jury vond dat Meike rustig, boeiend en duidelijk voorlas. Tristen las voor uit “De gouden Kokosnoot” van Tosca Menten. Hij was over de hele linie duidelijk, rustig en kon met gebaren met verhaal nog levendiger maken. Zij zijn twee van de tien deelnemers van de Provinciale finale die op 1 april gehouden zal worden in het  ZInIn Theater te Nijverdal.

De middag werd mede mogelijk gemaakt door de Regelaardij uit Hasselt.

Het taalpunt in de bibliotheek van Staphorst biedt nieuwe taalvrijwilligers in maart 2020 de basistraining voor taalvrijwilligers aan.
Deze training wordt op 4 vrijdagmiddagen gegeven in het bibliotheekgebouw te Staphorst.

Vindt u het leuk om volwassenen te coachen op het gebied van basisvaardigheden? Hebt u misschien ervaring in lesgeven? Kunt u in eenvoudige taal dingen uitleggen? Heeft u een paar uur per week beschikbaar om iemand Nederlands te leren, uit te leggen hoe een smartphone werkt of wat je voor nuttige zaken je digitaal kunt/moet regelen? Laat het ons weten.

Dit kalenderjaar wordt in Staphorst de basistraining voor taalvrijwilligers gegeven op vrijdag 6, 13, 20 en 27 maart van 14.00-17.00 uur.
Tijdens 4 modules krijgt u voldoende informatie aangeboden om binnenkort aan de slag te gaan als taalcoach of taalvrijwilliger.
U kunt les geven aan 1 of meerdere deelnemers, ondersteunen bij groepslessen op het gebied van de Nederlandse taal of helpen bij plaatselijke taalactiviteiten.
Het taalpunt komt taalvrijwilligers tekort, dus u bent hartelijk welkom!

Heb u interesse? Als u zich vóór 19 februari opgeeft bij de trainer/taalpuntdocent, kunt u op 6 maart ook meedoen met de cursus!

Informatie: Elly Potgieter, trainer/taalpuntdocent Staphorst, tel. 06-29232140, , spreekuur op maandag van 16.00-20.00 uur.

 

Ine Donker van basisschool De Iekmulder uit IJhorst heeft woensdag 22 januari de Staphorster voorleeswedstrijd gewonnen. Deze wedstrijd vond plaats in de CNS/Berkenhorst.
Het betrof hier een voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd.
De winnaar zal binnenkort Staphorst vertegenwoordigen in de halve finale. En wellicht wordt zij wel De Nationale Voorleeskampioen 2020!

De 5 kandidaten werden, aangemoedigd door hun supporters, om de beurt door presentator Harmke Smit naar voren gehaald en kort aan het publiek voorgesteld. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelf gekozen boek. In de pauze trok de jury zich terug. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. Na een spannend kwartiertje, waarin het publiek een Kahoot quiz deed, werd het verlossende woord door juryvoorzitter Alieke Ramos Marta gesproken.

Ine las een fragment voor uit het boek Floor breekt door! van Marjon Hoffman. De jury vond dat ze heel natuurlijk en rustig kon voorlezen en had goed contact met het publiek. Ine zal één van de 10 deelnemers zijn aan de halve finale die op 4 maart gehouden zal worden in Bibliotheek Zwolle (Stadkamer).

Werkt u mee om een deken voor vrijheid en vrede te maken? Deze deken wordt in april 2020 tentoongesteld. We vieren daarmee 75 jaar vrijheid. We hopen dat u mee wilt doen en in de komende wintermaanden aan de slag gaat met een stukje van die grote vrijheidsdeken.

In de Bibliotheek Staphorst zijn materialen – de basislappen en stofjes, textielstiften, krijtjes, enz – om aan de koffietafel mee te werken. En er liggen een paar voorbeelden.

Deelnemers hoeven maar een klein stukje te maken, ter grootte van een A4tje (21x30 cm). Het werkstuk wordt verzameld door de bibliotheek. Later worden al deze stukken aan elkaar genaaid om samen één grote deken, één grote Patchwork for Peace te vormen.

De besturen van drie bibliotheekstichtingen (Staphorst, Zwartewaterland, Kop van Overijssel) hebben besloten een gezamenlijke directeur aan te stellen per 1 maart 2020. Dit besluit opent de weg naar versterking van de drie bibliotheekstichtingen, met het oog op lokale meerwaarde.
Voor bibliotheek Staphorst betekent dit duidelijkheid over de opvolging van de huidige directeur Renée Kerdijk door Hans Hilbers.
Zij gaat per 1 maart 2020 met pensioen. Voor Zwartewaterland en Kop van Overijssel betekent dit versterking van de al bestaande samenwerking, omdat Hans Hilbers daar al directeur is.

Coronavirus: Bibliotheek Staphorst en Rouveen zijn gesloten tot 28 april en alle activiteiten gaan niet door. Alle materialen die je thuis hebt zijn boetevrij en reserveringen bewaren we tot die datum.