Resultaten 1 - 10 van 14

Gepubliceerd op: dinsdag 29 januari 2019

Zoekt u een leuke en zinvolle tijdsbesteding? Het Taalpunt in de bibliotheek van Staphorst draagt zorg voor taalles aan volwassenen, die nog onvoldoende de Nederlandse taal beheersen om volledig mee te kunnen doen in de maatschappij. Naast klassikale taalverhogingslessen, wordt ook in groepjes taalles gegeven of individueel. Hiervoor zijn regelmatig nieuwe enthousiaste vrijwilligers nodig, die – zo mogelijk op de eerste verdieping van de bibliotheek --  ondersteuning bieden aan  deelnemer(s) van het Taalpunt.

Enkele keren per jaar geeft de coördinator van het Taalpunt 4 dagdelen van 3 uur training aan nieuwe taalvrijwilligers. Tijdens deze basistraining wordt gesproken over achtergronden van deelnemers, over hoe je kunt helpen bij het spreken, uitbreiding woordenschat, lezen en schrijven. Natuurlijk komen leermethodes aan bod, websites waarop je Nederlands kunt leren, taalniveaus en nog veel meer.

Na de basistraining is de vrijwilliger goed in staat om deelnemers te coachen of te ondersteunen bij klassikale taalles. Natuurlijk kan de taalvrijwilliger altijd voor advies terecht bij de coördinator. Ben je geduldig, heb je zelf minimaal een MBO-3 opleiding gedaan en kun je je minstens 1 uur per week als taalvrijwilliger actief zijn, geef je dan op bij de coördinator.

De basistraining wordt in de bibliotheek van Staphorst (Venneweg 1) gegeven op vrijdagmiddag. Het gaat om 8, 15, 22 en 29 maart, van 14.00-17.00 uur.
Wie alle 4 modules heeft gevolgd ontvangt een certificaat, waarmee je taalvrijwilliger kunt worden bij alle Taalpunten in Nederland.

Opgeven kan tot 25 februari via .

Elly Potgieter, taalpuntcoördinator 

In aanloop naar het Groot Overijssels Boeken- en Verhalenbal start Overijssel Verwoord in december met de schrijfwedstrijd ‘Recept voor een goed leven: De (on)misbare ingrediënten’. Samen met de ambassadeurs Ernst Daniël Smid (Overijsselse operazanger) en streektaalvloggers de GladJakkers gaan we op zoek naar levensadviezen van Overijsselaren. We zijn benieuwd naar de  verschillen tussen de ‘levensrecepten’ van ouderen en van jongeren. Wat kunnen ze van elkaars ‘recepten’ leren? Iedereen uit Overijssel kan meedoen, in alle genres: poëzie, proza, essay, recept, theatertekst of iets anders. De teksten mogen geschreven zijn in de streektaal of in het Nederlands, er zijn twee bijbehorende jury’s en dus zowel een Nederlandse winnaar als een streektaalwinnaar. Beide winnaars mogen optreden op het Groot Overijssels Boeken- en Verhalenbal op 28 maart in Zwolle.

Meedoen?

Schrijf een tekst van maximaal 1.000 woorden en stuur deze voor 18 februari 2019 op via het inschrijfformulier op www.overijsselverwoord.nl. Een deskundige jury, waaronder Ernst Daniël Smid en de GladJakkers, beoordeelt de inzendingen. De winnaars worden bekendgemaakt op 28 maart tijdens het Groot Overijssels Boeken- en Verhalenbal in Odeon in Zwolle. Zij ontvangen een boekenpakket en mogen voordragen op het festival.

Schrijfwedstrijd ‘Recept voor een goed leven: De (on)misbare ingrediënten’

Deadline: 18 februari 2019

Prijs: Boekenpakket, optreden op Groot Overijssels Boeken- en verhalenbal op 28 maart 2019

Reglement: 1000 woorden (elk genre mogelijk), één tekst per deelnemer

Opsturen via www.overijsselverwoord.nl/recept-voor-goed-leven

Prijsuitreiking: Donderdag 28 maart tijdens het Groot Overijssels Boeken- en Verhalenbal

Meer info: www.overijsselverwoord.nl/recept

Overijssel Verwoord organiseert deze schrijfwedstrijd in samenwerking met de IJsselacademie.

Over Overijssel Verwoord

De schrijfwedstrijd ‘Recept voor een goed leven’ is een onderdeel van Overijssel Verwoord. Onder deze noemer bruist de hele provincie tot en met maart 2019 van de literaire activiteiten. Van Zwolle tot Enschede wordt het publiek betrokken bij literatuur en taal door middel van schrijfwedstrijden, een dichtersgilde en literaire evenementen. Alle projecten zijn te bekijken via www.overijsselverwoord.nl.

Overijssel Verwoord wordt in opdracht van Provincie Overijssel uitgevoerd door Wintertuin (aangesloten bij De Nieuwe Oost). Hiervoor werkt Wintertuin intensief samen met Rijnbrink, partner voor Bibliotheken en culturele organisaties. Daarnaast zijn er talloze partners uit de provincie bij Overijssel Verwoord betrokken, waaronder Zorggroep Solis en Rijksmuseum Twenthe.

Gepubliceerd op: woensdag 16 januari 2019

Floor Tissingh van basisschool De Iekmulder uit IJhorst heeft vanmiddag de Staphorster voorleeswedstrijd gewonnen. Deze wedstrijd vond plaats in de CNS/Berkenhorst. 

Het betrof hier een voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd.
De winnaar zal binnenkort Staphorst vertegenwoordigen in de halve finale. En wellicht wordt zij wel De Nationale Voorleeskampioen 2019!

De 5 kandidaten werden, aangemoedigd door hun supporters, om de beurt door presentator Petra Willems naar voren gehaald en kort aan het publiek voorgesteld. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelf gekozen boek. In de pauze trok de jury zich terug. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. Na een spannend kwartiertje, waarin het publiek een gedichtje (elfje) schreef over de voorgelezen fragmenten, werd het verlossende woord door juryvoorzitter Alieke Ramos Marta gesproken.

Floor las een fragment voor uit het boek Juffrouw Pots van Tosca Menten. De jury vond dat ze boeiend en mooi op toon voorlas. Floor zal één van de 10 deelnemers zijn aan de halve finale die op 6 maart gehouden zal worden in Bibliotheek Kampen.

Gepubliceerd op: woensdag 02 januari 2019

Boekstart voor baby’s bestaat 10 jaar. Dit feestelijke feit wordt natuurlijk gevierd. Bijna alle bibliotheken in Nederland werken inmiddels met BoekStart.
Ouders van baby’s in Staphorst ontvangen via het consultatiebureau een brief met waardebon. Hiermee worden ze uitgenodigd om in de Bibliotheek hun kindje gratis lid te maken en het Boekstartkoffertje op te halen.

Vanwege het jubileumjaar is er een extra verrassing. In een aantal koffertjes is een zogenaamde Gouden Wikkel verstopt. De gelukkige vinder wint een Boekstart verrassingspakketje van de bibliotheek.

Naast het gratis lidmaatschap biedt de bibliotheek veel materialen voor de allerjongsten. Ook zijn er regelmatig leuke (voorlees)activiteiten. Meer informatie hierover vindt u in de agenda . Kijk ook eens voor een leuk filmpje op Youtube

Gepubliceerd op: donderdag 06 december 2018

Donderdagavond 15 november werd er een gezellige avond gehouden om de vele vrijwilligers in het zonnetje te zetten. We begonnen met een heerlijk stampotbuffet van de cateraar. Daarna kon men bij toerbeurt iets knutselen, kennismaken met  programmeren en een spel met associatiekaarten.

Gepubliceerd op: maandag 22 oktober 2018

Woensdag 17 oktober 2018 was de studiebijeenkomst begrijpend lezen van de samenwerkende bibliotheken, Staphorst, Salland, Ommen en Dalfsen - Nieuwleusen.

Er waren maar liefst 23 scholen met 70 mensen vertegenwoordigd. De interactieve lezing werd verzorgd door Wenckje Jongstra en Hugo van den Ende van de Katholieke Pabo Zwolle.
Aan de hand van het thema insecten hebben we geleerd om anders naar begrijpend lezen te kijken om er voor te zorgen dat het geen apart vak meer is.
Kinderen zijn nieuwsgierig en stellen vragen en gaan in verschillende boeken op zoek naar antwoorden. Praten over boeken is daarbij net zo belangrijk als het lezen zelf.
Is een oorworm een insect? En een regenworm? Een spin dan?

Gepubliceerd op: dinsdag 02 oktober 2018

Het nieuwe BIEB Magazine ligt voor je klaar in de Bibliotheek! Haal ’m snel op en lees, puzzel, onderzoek gezellig samen met je (klein)kind. En maak ook nog eens kans op leuke prijzen met  diverse win-acties.

Kind van de toekomst
Het thema van BIEB Magazine  is het ‘kind van de toekomst’. Natuurlijk is ieder kind een kind van de toekomst. Maar meer dan vroeger is onduidelijk wat je moet leren om er goed op voorbereid te zijn. Wat moet je weten om mee te kunnen komen? Wat moet je als kind onder de knie hebben? Hoe belangrijk zijn taal en lezen voor je toekomst?

In deze editie vertellen onder andere Gerda Havertong, Jochem Myjer (De Gorgels), Marcel van Driel (Superhelden) en Sofie van den Enk waarom lezen zo belangrijk is. Én waarom het leuk is. Vooral als je het samen met je (klein)kind(eren) doet.

Maar niet ieder kind houdt van lezen. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Joris. Ondanks dat blijft hij tóch oefenen, want hij weet heel goed waarom goed kunnen lezen zo belangrijk is. Verder zijn er allerlei boekentips, zowel op papier als digitaal. Van de Bibliotheek én van kinderen zelf.

Ook online!
Kom nu naar de Bibliotheek en haal jouw exemplaar op! (op=op) Kun je niet wachten of heb je geen tijd om langs te komen? Lees het magazine dan online.

Gepubliceerd op: vrijdag 31 augustus 2018

Graag nodigen wij jou uit voor de Overijssel Verwoord Leesclub! Een provinciebrede leesclub met een leeslijst van drie titels, die op dit moment samengesteld wordt door niemand minder dan Tommy Wieringa.

Literatuur lezen en verhalen vertellen draagt bij aan ons burgerschap, aan het overdragen van ervaringen tussen generaties en aan het inleven in anderen. Een sterke literaire cultuur draagt bij aan een vitale samenleving, waarin plaats is voor wederzijds begrip en nabuurschap. Daarom zijn leesclubs zo belangrijk: verhalen helpen ons door het leven, juist door ze te vertellen en erover te praten. We verzamelen alle Overijsselse lezers – aangesloten bij een leesclub of ‘in het wild’ – en maken een grote, provinciebrede leesclub.

Aanmelden?
Iedereen mag zich aanmelden, samen met een gehele leesclub of alleen. Na het inschrijven word je via de mail op de hoogte gebracht van de leeslijst en het programma dat rondom de leesclub wordt georganiseerd. En like vooral ook onze Facebookpagina, dan ben je altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.

De leesclub eindigt in een grootse slotbijeenkomst op zaterdag 16 maart in aanloop naar het Groot Overijssels Boeken & Verhalenbal in de Boekenweek eind maart 2019, waarbij lezers met elkaar in gesprek kunnen gaan, vragen kunnen stellen aan Tommy Wieringa en auteurs van de door hem geselecteerde boeken.

Aanmelden voor de Overijssel Verwoord Leesclub kan via https://www.overijsselverwoord.nl/leesclub/