Resultaten 1 - 7 van 7

Van 2 tot en met 12 oktober staat het thema ‘Voertuigen’ centraal, onder het motto ‘Reis mee!’
De auteur van het Kinderboekenweekgeschenk is Anna Woltz. De makers van het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2019 zijn André Kuipers en illustrator Natascha Stenvert. De Bibliotheek organiseert deze periode de volgende activiteiten:


Voorleesuurtje ‘Op reis’
Op woensdagmiddag 2 oktober om 13.30 uur komt Tineke Hoeve voorlezen uit het prentenboek ‘op reis’ van Guido van Genechten in Bibliotheek Staphorst. Na afloop is er drinken en wat lekkers en een knutselhalfuurtje met de voorleesmoeders.

Doe-boek met puzzels en meer voor jou!
Kom tijdens de Kinderboekenweek naar de Bibliotheek Staphorst of Rouveen en haal het doe-boekje voor 8 tot 12-jarigen. Vol met spelletjes, raadsels en puzzels (op=op). Ben jij de expert en weet je de quiz op te lossen? Vul de antwoorden in en lever het met je naam en telefoonnummer in en maak kans op een unieke Kinderboekenweekfietsbel!

Digitaal knutselen met Fantasievoertuig
Op woensdagmiddag 9 oktober van 14.00-16.00 uur kun je digitaal knutselen met de iPad en app Book creator. Maak een voertuig en bedenk wat het kan. Je leert de tablet creatief te gebruiken door te schrijven en te tekenen op een eigen compositiefoto.

Topsporters vertellen over hun loopbaan
Op vrijdagavond 11 oktober van 19.30-20.30 uur komen topsporters Christian Haasjes (skeeleren) en Mandy Vogelzang (motorsport) vertellen over de reis door hun sportwereld en alles wat daarbij komt kijken.

Niet alle kinderen worden thuis (voldoende) voorgelezen. Als kinderen te weinig met boeken en lezen in aanraking komen, beginnen zij vaak met een taalachterstand aan de basisschool. Kinderen die op jonge leeftijd voorgelezen worden, kennen veel meer woorden. De kans dat zij beter presteren op school is daardoor aanzienlijk groter.

De VoorleesExpress  introduceert het voorleesritueel bij gezinnen om zo de taalontwikkeling van kinderen te stimuleren en de leescultuur thuis te verbeteren.
Het leesplezier staat daarbij centraal: samen lezen is leuk en gezellig!

Wat doet de VoorleesExpress?

De VoorleesExpress helpt gezinnen om de taalontwikkeling van hun kinderen (van 2 tot en met 8 jaar) te stimuleren. Een vrijwillige voorlezer komt twintig keer bij een gezin thuis en maakt de kinderen en ouders enthousiast over (interactief) voorlezen, boeken en verhalen. Ook maakt het gezin kennis met de mogelijkheden en het aanbod van de Bibliotheek.

Word vrijwilliger!

Voorlezen
Een voorlezer wordt gekoppeld aan een gezin met kinderen tussen de 2 en 8 jaar. Twintig keer komt de voorlezer wekelijks bij het gezin thuis, op een vaste avond en een vaste tijd. Daarin wordt de voorlezer begeleid door een coördinator. Daarnaast worden de voorlezers getraind in de methode Interactief Voorlezen en boekkeuze.

Meer informatie

Interesse in voorlezen of coördineren? Meld je aan via: http://www.voorleesexpress.nl

Meer informatie over het project? Neem contact op met: 

Vrijwilligerswerk doen kan heel leuk zijn! Gewoon naast uw gezin, betaald werk of hobby’s.
Voor jong en oud is het gezellig om mensen te ontmoeten. Wie taalvrijwilliger wordt, is wekelijks een paar uurtjes actief bezig met de Nederlandse taal. Op de dag die u het beste uitkomt en op de tijd die u beschikbaar heeft leert u een medemens beter lezen en schrijven of maakt u iemand vaardiger op digitaal gebied.

Taalpunt Staphorst blijft groeien. Op dit moment begeleiden 29 taalvrijwilligers 67 taalvragers. En er staan taalvragers op de wachtlijst. Taalcoaches werken hoofdzakelijk in de plaatselijke bibliotheek. Het Taalpunt verwijst ook taalvragers door naar taalverhogingslessen van ROC Deltion College in het Dienstencentrum te Staphorst. Wie Nederlands als 2e taal moet leren is doorgaans blij met persoonlijke ondersteuning van een enthousiaste taalvrijwilliger. Want wie naar inburgeringsles gaat of staatsexamen Nederlands doet, vindt het heel prettig om individueel of in een groepje wekelijks extra hulp te krijgen om het spreken goed te oefenen en de woordenschat uit te breiden. Want dan kun je beter communiceren (en inburgeren). Het begrijpen van Nederlandse woorden, zinnen of uitdrukkingen blijkt voor velen erg moeilijk te zijn. Inwoners van gemeente Staphorst, die geboren en getogen zijn in Nederland én moeite hebben met schrijven/lezen kunnen eveneens bij het Taalpunt terecht om digitaal of op papier taalvaardiger te worden.

Het nieuwe BIEB Magazine ligt voor je klaar in de Bibliotheek! Haal ’m snel op en lees, puzzel, onderzoek gezellig samen met je (klein)kind. En maak ook nog eens kans op leuke prijzen met  diverse win-acties.

Kind van de toekomst
Het thema van BIEB Magazine  is het ‘kind van de toekomst’. Natuurlijk is ieder kind een kind van de toekomst. Maar meer dan vroeger is onduidelijk wat je moet leren om er goed op voorbereid te zijn. Wat moet je weten om mee te kunnen komen? Wat moet je als kind onder de knie hebben? Hoe belangrijk zijn taal en lezen voor je toekomst?

In deze editie vertellen onder andere Gerda Havertong, Jochem Myjer (De Gorgels), Marcel van Driel (Superhelden) en Sofie van den Enk waarom lezen zo belangrijk is. Én waarom het leuk is. Vooral als je het samen met je (klein)kind(eren) doet.

Maar niet ieder kind houdt van lezen. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Joris. Ondanks dat blijft hij tóch oefenen, want hij weet heel goed waarom goed kunnen lezen zo belangrijk is. Verder zijn er allerlei boekentips, zowel op papier als digitaal. Van de Bibliotheek én van kinderen zelf.

Ook online!
Kom nu naar de Bibliotheek en haal jouw exemplaar op! (op=op) Kun je niet wachten of heb je geen tijd om langs te komen? Lees het magazine dan online.

Sinds 2014 kunnen leden van de openbare bibliotheek e-books lenen.
Elk jaar komen er steeds meer leden met een e-bookaccount bij en worden er meer e-books uitgeleend.
In deze infographic staan de belangrijkste cijfers over het gebruik van e-books in 2017 voor de Bibliotheek Staphorst.

Infographic E books RGB

Bibliotheek Staphorst

 Privacywetgeving

 
U hebt vast al gehoord over de nieuwe privacywet. Dat vanaf 25 mei in heel Europa de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht is. Daarmee worden uw gegevens nog beter beschermd. Ook wij gaan zorgvuldig met uw gegevens om.
Hoe wij dat doen, leest u in onze nieuwe Privacyverklaring en in het nieuwe Uitleenregelement.

Mijn Bibliotheek
Verandert er iets in uw voorkeuren? Wilt u bijvoorbeeld een sms-bericht ontvangen, om u erop te attenderen dat de uitleentermijn eindigt? Of wilt u de digitale nieuwsbrief ontvangen?
Dat kan u altijd zelf regelen via Mijn Bibliotheek.
 
Uw rechten
In de nieuwe AVG zijn ook uw rechten duidelijker vastgelegd. Behalve dat u uw gegevens kunt inzien, mag u ze ook wijzigen als dat nodig is. En als u geen lid meer bent, kunt u ons vragen om uw gegevens definitief te verwijderen.
 
Met vriendelijke groet,

Renee Kerdijk-Scheepers
Directeur de Bibliotheek Staphorst
lees meer >
.
 

Wist u dat baby's en peuters al lid kunnen worden en allerlei boekjes kunnen lenen geschikt voor hun leeftijd?
Als kinderen al jong met boekjes in aanraking komen en worden voorgelezen is de kans dat ze later met plezier blijven lezen ook groter.

Als u zelf lid wordt binnen 3 maanden dat uw baby lid is geworden ontvangt u 50 % korting op een jaarabonnement.

Download hier de Voordeelbon BoekStart

Heeft u geen Boekstart Waardebon ontvangen om uw baby lid te maken en het koffertje op te halen? 
De waardebon staat online op boekstart.nl. U kunt ernaar vragen in de Bibliotheek en het koffertje direct ontvangen als u uw baby lid maakt. 

baby bieb borrel