Resultaten 1 - 10 van 13

Gepubliceerd op: donderdag 04 april 2019

Hoera! Er zijn weer nieuwe geschoolde taalcoaches voor de Taalpunten van de bibliotheken Staphorst, Zwartewaterland en Meppel.
Vrijdag 29 maart hadden zij hun laatste les en na afloop daarvan hebben zij hun certificaat ontvangen.

nieuwe taalcoaches

Gepubliceerd op: donderdag 07 maart 2019

Sekandar Masoud van basisschool Het Festival uit Zwolle en Miria van Zanden van CBS Het Stroomdal uit Kampen hebben de Regionale Voorleeswedstrijd gewonnen. Deze wedstrijd vond plaats in Bibliotheek Kampen, de Stadskazerne.
Het betrof hier een halve finale van De Nationale Voorleeswedstrijd.
De winnaars zullen op 10 april de regio vertegenwoordigen in de Provinciale ronde. En wellicht wordt een van hen wel De Nationale Voorleeskampioen 2019!

De 10 kandidaten werden, aangemoedigd door hun supporters, om de beurt door presentator Jonneke naar voren gehaald en kort aan het publiek voorgesteld. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelf gekozen boek. In de pauze trok de jury zich terug. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. Na een spannend kwartiertje, waarin het publiek werd vermaakt door zangeres Jonneke met accordeon, werd het verlossende woord door juryvoorzitter Henriëtta Schutte gesproken. De andere juryleden waren schrijfster Willeke Brouwer en voormalig medewerkster van Bibliotheek Kampen Leidy van Dijk.

Sekandar las een fragment voor uit het boek Max Gruwel en Miria uit Alaska van Anna Woltz. De jury vond dat Sekandar enthousiast, boeiend en duidelijk voorlas en Miria over de hele linie duidelijk en rustig. Zij  zijn 2 van de 10 deelnemers van de Provinciale finale die op 10 april gehouden zal worden in het  ZInIn Theater te Nijverdal.

Gepubliceerd op: woensdag 16 januari 2019

Floor Tissingh van basisschool De Iekmulder uit IJhorst heeft vanmiddag de Staphorster voorleeswedstrijd gewonnen. Deze wedstrijd vond plaats in de CNS/Berkenhorst. 

Het betrof hier een voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd.
De winnaar zal binnenkort Staphorst vertegenwoordigen in de halve finale. En wellicht wordt zij wel De Nationale Voorleeskampioen 2019!

De 5 kandidaten werden, aangemoedigd door hun supporters, om de beurt door presentator Petra Willems naar voren gehaald en kort aan het publiek voorgesteld. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelf gekozen boek. In de pauze trok de jury zich terug. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. Na een spannend kwartiertje, waarin het publiek een gedichtje (elfje) schreef over de voorgelezen fragmenten, werd het verlossende woord door juryvoorzitter Alieke Ramos Marta gesproken.

Floor las een fragment voor uit het boek Juffrouw Pots van Tosca Menten. De jury vond dat ze boeiend en mooi op toon voorlas. Floor zal één van de 10 deelnemers zijn aan de halve finale die op 6 maart gehouden zal worden in Bibliotheek Kampen.

Gepubliceerd op: woensdag 02 januari 2019

Boekstart voor baby’s bestaat 10 jaar. Dit feestelijke feit wordt natuurlijk gevierd. Bijna alle bibliotheken in Nederland werken inmiddels met BoekStart.
Ouders van baby’s in Staphorst ontvangen via het consultatiebureau een brief met waardebon. Hiermee worden ze uitgenodigd om in de Bibliotheek hun kindje gratis lid te maken en het Boekstartkoffertje op te halen.

Vanwege het jubileumjaar is er een extra verrassing. In een aantal koffertjes is een zogenaamde Gouden Wikkel verstopt. De gelukkige vinder wint een Boekstart verrassingspakketje van de bibliotheek.

Naast het gratis lidmaatschap biedt de bibliotheek veel materialen voor de allerjongsten. Ook zijn er regelmatig leuke (voorlees)activiteiten. Meer informatie hierover vindt u in de agenda . Kijk ook eens voor een leuk filmpje op Youtube

Gepubliceerd op: donderdag 06 december 2018

Donderdagavond 15 november werd er een gezellige avond gehouden om de vele vrijwilligers in het zonnetje te zetten. We begonnen met een heerlijk stampotbuffet van de cateraar. Daarna kon men bij toerbeurt iets knutselen, kennismaken met  programmeren en een spel met associatiekaarten.

Gepubliceerd op: maandag 22 oktober 2018

Woensdag 17 oktober 2018 was de studiebijeenkomst begrijpend lezen van de samenwerkende bibliotheken, Staphorst, Salland, Ommen en Dalfsen - Nieuwleusen.

Er waren maar liefst 23 scholen met 70 mensen vertegenwoordigd. De interactieve lezing werd verzorgd door Wenckje Jongstra en Hugo van den Ende van de Katholieke Pabo Zwolle.
Aan de hand van het thema insecten hebben we geleerd om anders naar begrijpend lezen te kijken om er voor te zorgen dat het geen apart vak meer is.
Kinderen zijn nieuwsgierig en stellen vragen en gaan in verschillende boeken op zoek naar antwoorden. Praten over boeken is daarbij net zo belangrijk als het lezen zelf.
Is een oorworm een insect? En een regenworm? Een spin dan?

Gepubliceerd op: dinsdag 02 oktober 2018

Het nieuwe BIEB Magazine ligt voor je klaar in de Bibliotheek! Haal ’m snel op en lees, puzzel, onderzoek gezellig samen met je (klein)kind. En maak ook nog eens kans op leuke prijzen met  diverse win-acties.

Kind van de toekomst
Het thema van BIEB Magazine  is het ‘kind van de toekomst’. Natuurlijk is ieder kind een kind van de toekomst. Maar meer dan vroeger is onduidelijk wat je moet leren om er goed op voorbereid te zijn. Wat moet je weten om mee te kunnen komen? Wat moet je als kind onder de knie hebben? Hoe belangrijk zijn taal en lezen voor je toekomst?

In deze editie vertellen onder andere Gerda Havertong, Jochem Myjer (De Gorgels), Marcel van Driel (Superhelden) en Sofie van den Enk waarom lezen zo belangrijk is. Én waarom het leuk is. Vooral als je het samen met je (klein)kind(eren) doet.

Maar niet ieder kind houdt van lezen. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Joris. Ondanks dat blijft hij tóch oefenen, want hij weet heel goed waarom goed kunnen lezen zo belangrijk is. Verder zijn er allerlei boekentips, zowel op papier als digitaal. Van de Bibliotheek én van kinderen zelf.

Ook online!
Kom nu naar de Bibliotheek en haal jouw exemplaar op! (op=op) Kun je niet wachten of heb je geen tijd om langs te komen? Lees het magazine dan online.

Gepubliceerd op: dinsdag 29 mei 2018

Sinds 2014 kunnen leden van de openbare bibliotheek e-books lenen.
Elk jaar komen er steeds meer leden met een e-bookaccount bij en worden er meer e-books uitgeleend.
In deze infographic staan de belangrijkste cijfers over het gebruik van e-books in 2017 voor de Bibliotheek Staphorst.

Infographic E books RGB