Direct naar de inhoud
Resultaten 1 - 10 van 24

Bent u 55+ en heeft u vragen over reizen met het OV? Maak dan gebruik van het telefonisch spreekuur en bel 038 – 303 70 10. OV-ambassadeurs geven antwoord op uw vragen over het gebruik van het OV.

Reizen met het openbaar vervoer is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Provincies Gelderland, Flevoland en Overijssel vinden het belangrijk dat iedereen met het openbaar vervoer veilig en gemakkelijk kan reizen. Daarom geven OV-ambassadeurs, vrijwilligers en zelf ook op leeftijd, uitleg over reizen met trein en bus.

De maandelijkse inloopspreekuren voor 55-plussers, die meer willen weten over reizen met het openbaar vervoer, zijn helaas tot nader orde geannuleerd. De coronamaatregelen laten het niet toe. Met uw vragen over het gebruik van het OV kunt u wel terecht tijdens het telefonisch spreekuur.

Wilt u weten hoe u een OV-chipkaart aanvraagt of hoe de 40% korting voor samen reizen werkt? Wilt u meer weten over de coronamaatregelen in het OV of juist informatie over verlenging van abonnement, keuzedagen en/of bent u (onverwacht) noodgedwongen afhankelijk van OV maar u weet nog niet hoe het werkt? Bel dan met een OV-ambassadeur tijdens het telefonisch spreekuur.

Dat kan op de volgende momenten via 038 - 303 70 10:

Maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur
Dinsdag en donderdag van 13.30 tot 15.00 uur
Maandag en woensdag van 18.30 tot 20.00 uur

Meer informatie: www.ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur 
De OV-ambassadeurs helpen u graag op weg!

Bibliotheek Staphorst en Rouveen zijn gesloten vanwege de verlengde lockdown.
Wel bieden we een alternatieve service.

Afhaalbieb in Staphorst
Je reserveert via onze catalogus de materialen die je wilt lenen. Zodra deze materialen voor je klaar staan, ontvang je van ons bericht. Beantwoord dan deze mail voor een afspraak voor een ophaalmoment op werkdagen tussen 15.00 en 17.00 uur.

Al klaarstaande reserveringen en geleende materialen
Staan er momenteel al reserveringen voor je klaar in de Bibliotheek, maar ben je niet in de gelegenheid geweest deze op te halen? Stuur dan een mail naar dat je ze op wilt halen. Wij nemen dan contact met je op om een afspraak te maken, wanneer je jouw reservering op kunt halen.

Tijden Afhaalbieb op afspraak:

In Bibliotheek Staphorst van maandag t/m vrijdag van 15.00-17.00 uur.

Bibliotheek Rouveen
Bibliotheek Rouveen is gesloten tijdens de lockdown. Reserveringen ophalen kan in Bibliotheek Staphorst op basis van afspraak.

Inleveren

Alle uitgeleende materialen zijn automatisch voor je verlengd tot 6 april. In ‘mijn bibliotheek’ op onze website, kun je de exacte inleverdatum terugvinden voor jouw geleende materialen.
De brievenbus in Bibliotheek Staphorst blijft open voor het inleveren van materialen.

Online Bibliotheek & Telefonisch spreekuur
Als je lid bent van de Bibliotheek kun je gratis via de Online Bibliotheek e-books en luisterboeken lenen. Wil je meer informatie of hulp? Kijk dan op www.onlinebibliotheek.nl of maak gebruik van ons telefonisch spreekuur.
Op elke doordeweekse dag van 10.00 – 12.00 uur zijn we bereikbaar via 0522 – 46 20 44. Een medewerker zit dan klaar om al je vragen te beantwoorden. Niet alleen de vragen over de Online Bibliotheek, maar ook voor vragen over onze andere dienstverlening.
Stel uw vragen buiten deze tijden zoveel mogelijk per mail of via onze contactpagina.

Verrassingstas

 Vind je het lastig om per titel te reserveren of weet je geen leuke titels meer? Vraag dan een verrassingstas aan. Lees meer

Bibliotheek Staphorst biedt tijdens de sluiting van onze vestigingen de AfhaalBieb. Klanten kunnen online materialen reserveren en deze op afspraak ophalen bij hun Bibliotheek. Omdat we merken dat sommigen het lastig vinden om te weten wat ze willen reserveren, hebben we een nieuwe service in het leven geroepen: De Verrassingstas!

Het concept is simpel. Je stuurt een mail naar  met de volgende informatie: je pasnummer en het genre wat je leuk vindt om te lezen, dus spannend, literatuur/psychologisch, romantisch, historisch of waargebeurd. Onze medewerkers stellen met die informatie een heerlijke verrassingstas met vijf boeken samen waar je ongetwijfeld blij van wordt! Voor onze jeugd leden werkt het op bijna dezelfde wijze. Als ouder (of het kind zelf natuurlijk) stuur je een mail naar het eerder genoemde mailadres, maar met de volgende informatie: het pasnummer van je kind, geslacht en leeftijd van je kind, interesses/hobby’s/leesvoorkeuren en of je kind zelf leest of wordt voorgelezen. Met die informatie stellen onze medewerkers ook voor onze jeugd leden een heerlijke verrassingstas met vijf boeken samen waar ze vast super blij mee zijn.

Wij sturen je bericht wanneer de tas afgehaald kan worden in de Bibliotheek.

Mocht je nog vragen hebben over de Verrassingstas of over onze andere dienstverlening, dan kun je ons mailen via de eerder genoemde mailadressen of gebruik maken van ons telefonisch spreekuur. Op elke doordeweekse dag van 10.00 – 12.00 uur is Bibliotheek Staphorst bereikbaar via 0522 – 46 20 44. Een medewerker zit dan klaar om al je vragen te beantwoorden.

Tijdens De Nationale Voorleesdagen staat het belang van voorlezen aan jonge kinderen centraal. De activiteiten tijdens de Voorleesdagen spelen zich af rond het Prentenboek van het Jaar. In 2021 is dat Coco kan het! van Loes Riphagen.

Door de coronamaatregelen zijn er dit jaar geen activiteiten in de bibliotheken, scholen en kinderdagverblijven. Maar online valt er wel van alles te beleven!

Voorlezen in coronatijd

Ook nu de bibliotheken dicht zijn, kun je blijven voorlezen. Er zijn online diverse mogelijkheden zoals De Voorleeshoek, de BoekStart VoorleesAppBereslim en e-books. Als je kind lid is van de bibliotheek, kun je hier gratis gebruik van maken. Kijk bij de online bibliotheek voor meer informatie. Natuurlijk kun je ook prentenboeken reserveren en bij je bibliotheek afhalen.

Naar de online bibliotheek

Loes Riphagen, de schrijfster van Coco kan het! leest een stukje voor:

Knuffeltje als welkomstcadeau voor nieuwe leden

Is je peuter of kleuter nog geen lid van de bibliotheek? Meld je kindje dan tijdens De Nationale Voorleesdagen online aan als lid. Voor kinderen is het lidmaatschap gratis. De bibliotheek biedt je een lief welkomstcadeautje aan: een voorleesknuffeltje van Coco, de hoofdpersoon uit het Prentenboek van het Jaar. De knuffel kun je ophalen zodra de bibliotheken weer open zijn.

Online inschrijven kinderen (gratis)

Voorleesontbijt met bekende Nederlanders

Ieder jaar lezen bekende en onbekende Nederlanders, lokale en nationale helden voor tijdens De Nationale Voorleesdagen. Onder anderen H.K.H. Prinses Laurentien, Jim Bakkum, Frits Barend, Willie Wartaal, Lucy Woesthoff, burgemeester Aboutaleb en minister Arie Slob zetten zich dit jaar (online) in om aan te tonen hoe belangrijk voorlezen is.

We roepen iedereen op om dit jaar thuis voor te lezen. Plaats een mooie foto social met #Voorlezenmaaktjeleuker en @voorleesdagen. Zo maken we ook dit jaar de Voorleesdagen trending topic!

Knutselen en kleuren

Knutsel en kleur thuis de mooiste Coco's!

kleurplaat coco     cocokanhet cocoknutsel

Download de kleurplaat
 

Download de knutselinstructies

Sing along

Zing mee! Met deze speciale Sing Along-video leer je op een leuke en makkelijke meezingen met het officiële liedje bij Prentenboek van het Jaar 2021 'Coco kan het!' (door Loes Riphagen). Het vrolijke liedje bij het boek 'Coco kan het!' is nu te beluisteren via o.a. Spotify, Apple Music, Youtube Music en Deezer⁠: https://lnk.to/mUle2VPS. Volg @voorleesdagen, @gottmerkinderboeken en @loes_riphagen om van alle nieuwtjes rondom het Prentenboek van het Jaar en de Nationale Voorleesdagen op de hoogte te blijven.

Website: www.nationalevoorleesdagen.nl

Sinds 1 juli 2020 hebben wij een nieuwe donorwet en een nieuw donorregister. Via het donorregister laat jij weten of jij na jouw overlijden wel of geen organen en weefsels aan een patiënt wilt geven. In het donorregister kun je vier keuzes maken:

  • Ja, ik geef toestemming voor orgaandonatie
  • Nee, ik geef geen toestemming voor orgaandonatie
  • Mijn partner of familie beslist
  • Een door mij gekozen persoon beslist

In de gemeente Staphorst ontvangen alle inwoners (18 jaar en ouder) die hun keuze nog niet kenbaar hebben gemaakt rond 12 februari 2021 een brief met de oproep dit alsnog te doen. Rond 2 april 2021 volgt er een herinneringsbrief voor de inwoners die hun keuze tegen die tijd nog niet kenbaar hebben gemaakt.

Als jij geen keuze maakt, komt bij jouw naam ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’ te staan. Dat betekent dat jouw organen na overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts zal dit met jouw familie overleggen. Om zeker te weten dat jouw wensen worden gerespecteerd, is het verstandig om jouw keuze in te vullen op www.donorregister.nl.

Ben of ken jij iemand die het lastig vindt om deze keuze online kenbaar te maken? Dan helpen wij jou graag op weg. Nu de bibliotheken in verband met de coronamaatregelen in ieder geval tot 2 maart 2021 gesloten zijn, kun je jouw vragen telefonisch stellen via telefoon: 0522 - 462044. Ook kun je online oefenen via het programma  “Oefenen met het Donorregistratie” .

Xander Driessen is winnaar van de gedichtenwedstrijd 'Elfjes' over het thema: 'Kleine geschiedenis, grote verhalen' van Nederland Leest . Met 18 stemmen op het gedicht:

want
het verleden
schuilt immer diep
geworteld in deze grond
verwant

https://www.instagram.com/zeg_maar_/ 

Hij mag zijn gedicht laten afdrukken op een tas of t-shirt.

Wie vragen heeft over de CoronaMelder app of hulp nodig heeft bij het installeren ervan, kan terecht bij Bibliotheek Staphorst.

Vragen of hulp
Iedereen kan de app CoronaMelder downloaden op zijn of haar telefoon. De app geeft een seintje als je in de buurt bent geweest van iemand die is besmet met corona. Je kan zelf kiezen of je deze app wel of niet op je telefoon wilt.

Op onze website is veel informatie te vinden die kan helpen bij het maken van je keuze. Zoals: ‘hoe werkt de app?’ en ‘hoe veilig is de app?”. Wie hulp nodig heeft bij het installeren van de app of er vragen over heeft, kan ook in onze bibliotheken terecht. Onze medewerkers en vrijwilligers staan voor u klaar om u te helpen. 

Wie vragen heeft over de CoronaMelder app of hulp nodig heeft bij het installeren ervan, kan terecht bij Bibliotheek Staphorst.

Vragen of hulp
Iedereen kan de app CoronaMelder downloaden op zijn of haar telefoon. De app geeft een seintje als je in de buurt bent geweest van iemand die is besmet met corona. Je kan zelf kiezen of je deze app wel of niet op je telefoon wilt.

Op onze website is veel informatie te vinden die kan helpen bij het maken van je keuze. Zoals: ‘hoe werkt de app?’ en ‘hoe veilig is de app?”. Wie hulp nodig heeft bij het installeren van de app of er vragen over heeft, kan ook in onze bibliotheken terecht. Onze medewerkers en vrijwilligers staan voor u klaar om u te helpen. 

 

Gratis app met luisterboeken en e-books (voor bibliotheekleden)

Wist je dat je als bibliotheeklid ook gratis toegang hebt tot e-books en luisterboeken? Maak daarvoor gebruik van de nieuwe online Bibliotheek-app.
✔ E-books én luisterboeken
✔ Zoek, vind en leen in de app
✔ Maak een verlanglijstje

Je kunt de app nu downloaden en gebruiken. In de app vind je e-books en luisterboeken!
(Voor deze app heb je minimaal iOS 11.0 (Apple) of Android 4.4 nodig)

Meer dan 30.000 e-books en luisterboeken

Lees en luister overal

Geniet overal van e-books en luisterboeken met de nieuwe online Bibliotheek-app.

Lees verder

Hulp nodig?

Heb je een vraag over de nieuwe online Bibliotheek-app? Kijk dan eerst bij de veelgestelde vragen.

Vind je antwoord

Alle genomineerden voor de NSPublieksPrijs2020 staan in de online bibliotheek

NSPublieksprijs2020

Tijdens de Kinderboekenweek (30 september tot en met 11 oktober) organiseert de bibliotheek verschillende activiteiten voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar.
De Kinderboekenweek staat dit jaar in het teken van geschiedenis. Onder het motto En toen? kunnen kinderen terug in de tijd met onder anderen het doe-boekje ‘Tijdreizen’ en een stickerspeurtocht.

Activiteiten

Het boekje ‘Tijdreizen’ is een soort ‘vakantie-doe-boek’ met opdrachten, puzzels en spellen. Alles rondom de allerbeste kinderboeken over het thema geschiedenis.
Je krijgt het boekje in de bibliotheek.

Ook hebben we een stickerspeurtocht bij het boek 'Hadden de Grieken al raketten' van Govert Schilling op het programma staan.
Kinderen gaan aan de slag met een opdrachtvel met wel/niet waar vragen rondom leuke weetjes over techniek door de eeuwen heen.

Waar of niet waar ??
Doe jij mee aan de stickerspeurtocht ? In de Bibliotheek Staphorst en in de schoolbibliotheek in het MCR in Rouveen vind je 10 stickers met veel informatie over de geschiedenis van raketten, planeten, de ruimte en astronauten.

Lees de stellingen op het antwoordenblad en kruis het goede antwoord aan. Kun jij het oplossen? Succes!

Deze speurtocht is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar.

En toen?

Tijdens de Kinderboekenweek gaan we terug in de tijd. Boeken brengen geschiedenis tot leven, waardoor de wereld van vroeger tastbaar wordt.
Kinderen kunnen spannende verhalen lezen over ridders, zich verplaatsen in oorlogstijd of van alles te weten komen over de Oudheid.
Er is geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken.
Verken werelden uit het verleden door het lezen van boeken!

Oktober 2020 staat in het teken van het beleven en ervaring van onze maakcultuur en digitale cultuur. Provincie Overijssel onderstreept het belang hiervan en ondersteunt de maakactiviteiten tijdens de MaakMeeMaand zodat kennis en verbreding van maakprocessen, nieuwe technieken en technologieën voor iedereen toegankelijk is.

Door heel Overijssel worden er in de MaakMeeMaand honderden technologische, innovatieve en creatieve maakactiviteiten aangeboden voor jong en oud. Cultuurinstellingen, bibliotheken en cultuurhuizen programmeren alleen of samen met amateurverenigingen, welzijnsorganisaties, verenigingen en boekenwinkels een maakactiviteit voor publiek. Daar waar mogelijk wordt aangesloten bij kleinschalige activiteiten die al plaatsvinden, bijvoorbeeld in het kader van de Week van de Eenzaamheid, het Weekend van de Wetenschap of de Kinderboekenweek.

Ook in de Gemeente Staphorst kun je van 1 t/m 31 oktober allerlei nieuwe technieken, creatieve uitvindingen en innovatieve maakprocessen ontdekken tijdens de vele maakactiviteiten in de gemeente. Meekijken, meedóen en beleven dat is waar het tijdens de MaakMeeMaand om draait!

Wegens de coronapandemie zijn de maakactiviteiten online te volgen en nog verplaatst naar later in het jaar.

Het programma in onze bibliotheek
Di 17 nov 19.00 - 20.00 Volwassenen 3D sieraad ontwerpen met Blender Online webinar

 

Dit programma is mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de Provincie Overijssel en de ondersteuning van Tetem.