Resultaten 1 - 10 van 15

Goed nieuws voor vakantie vierende fans van digitale boeken: de VakantieBieb is weer geopend. We bieden tijdens de zomervakantie enkele tientallen gratis ebooks voor vakantiegangers. De app is al vanaf 1 juni geopend. Met een speciaal aanbod voor basisscholen en vanaf 1 juli voor volwassenen.

Titels voor jongeren
De VakantieBieb heeft ook nu weer grappige, avontuurlijke en spannende boeken, een leuke collectie met voor elk wat wils. Kinderen in de leeftijd van 6-9 jaar kunnen bijvoorbeeld 'Die mop is top', De rioolridder en Met opa door europa. Voor kinderen tussen 9 – 12 jaar is er o.a. De zevensprong, Floor trekt door! en Gips. Ook voor jongeren 12-15 en 15-18 jaar staan leuke boeken klaar zoals Dit is geen dagboek van Erna Sassen. Ook zijn er 6 romans toegevoegd die geschikt zijn voor deze leeftijd en per 1 juli te lezen zijn zoals 'Zomervacht' van Jaap Robben.

De Bibliotheek heeft voor basisscholen een lespakket ontwikkeld, met allerlei suggesties om leerlingen vanaf 6 jaar in de maand juni klassikaal kennis te laten maken met de VakantieBieb, zodat ze in hun zomervakantie met plezier gaan lezen.

Volledig leespakket in VakantieBieb

Vanaf 1 juli voegt de Bibliotheek romans aan het pakket toe. Dan is het totale leespakket gratis en voor iedereen beschikbaar. De VakantieBieb blijft open t/m 31 augustus.

Gratis downloaden
De applicatie Vakantiebieb is gratis te downloaden via Google Play en in de App Store. Zie de website vakantiebieb.nl voor meer informatie.

Mooie creaties en ontwerpen tijdens de workshop 3D-stempels ontwerpen en Hippestip. Een fijne samenwerking tussen Riek van de Bor van Stichting Staphorster Stipwerk en de Bibliotheek met de Makerkar. Een unieke combinatie van ambachtelijk handwerk en nieuwe technologie.
Tijdens deze workshop leerde je zelf stempels ontwerpen en printen. En ook het stippen op textiel met een sjabloon of uit de vrije hand.

Ontwerpen in Tinkercad.klein3Dstempels.klein

 

Workshop 3Dstempels en Stippen.klein

Hoera! Er zijn weer nieuwe geschoolde taalcoaches voor de Taalpunten van de bibliotheken Staphorst, Zwartewaterland en Meppel.
Vrijdag 29 maart hadden zij hun laatste les en na afloop daarvan hebben zij hun certificaat ontvangen.

nieuwe taalcoaches

Sekandar Masoud van basisschool Het Festival uit Zwolle en Miria van Zanden van CBS Het Stroomdal uit Kampen hebben de Regionale Voorleeswedstrijd gewonnen. Deze wedstrijd vond plaats in Bibliotheek Kampen, de Stadskazerne.
Het betrof hier een halve finale van De Nationale Voorleeswedstrijd.
De winnaars zullen op 10 april de regio vertegenwoordigen in de Provinciale ronde. En wellicht wordt een van hen wel De Nationale Voorleeskampioen 2019!

De 10 kandidaten werden, aangemoedigd door hun supporters, om de beurt door presentator Jonneke naar voren gehaald en kort aan het publiek voorgesteld. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelf gekozen boek. In de pauze trok de jury zich terug. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. Na een spannend kwartiertje, waarin het publiek werd vermaakt door zangeres Jonneke met accordeon, werd het verlossende woord door juryvoorzitter Henriëtta Schutte gesproken. De andere juryleden waren schrijfster Willeke Brouwer en voormalig medewerkster van Bibliotheek Kampen Leidy van Dijk.

Sekandar las een fragment voor uit het boek Max Gruwel en Miria uit Alaska van Anna Woltz. De jury vond dat Sekandar enthousiast, boeiend en duidelijk voorlas en Miria over de hele linie duidelijk en rustig. Zij  zijn 2 van de 10 deelnemers van de Provinciale finale die op 10 april gehouden zal worden in het  ZInIn Theater te Nijverdal.

Floor Tissingh van basisschool De Iekmulder uit IJhorst heeft vanmiddag de Staphorster voorleeswedstrijd gewonnen. Deze wedstrijd vond plaats in de CNS/Berkenhorst. 

Het betrof hier een voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd.
De winnaar zal binnenkort Staphorst vertegenwoordigen in de halve finale. En wellicht wordt zij wel De Nationale Voorleeskampioen 2019!

De 5 kandidaten werden, aangemoedigd door hun supporters, om de beurt door presentator Petra Willems naar voren gehaald en kort aan het publiek voorgesteld. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelf gekozen boek. In de pauze trok de jury zich terug. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. Na een spannend kwartiertje, waarin het publiek een gedichtje (elfje) schreef over de voorgelezen fragmenten, werd het verlossende woord door juryvoorzitter Alieke Ramos Marta gesproken.

Floor las een fragment voor uit het boek Juffrouw Pots van Tosca Menten. De jury vond dat ze boeiend en mooi op toon voorlas. Floor zal één van de 10 deelnemers zijn aan de halve finale die op 6 maart gehouden zal worden in Bibliotheek Kampen.

Boekstart voor baby’s bestaat 10 jaar. Dit feestelijke feit wordt natuurlijk gevierd. Bijna alle bibliotheken in Nederland werken inmiddels met BoekStart.
Ouders van baby’s in Staphorst ontvangen via het consultatiebureau een brief met waardebon. Hiermee worden ze uitgenodigd om in de Bibliotheek hun kindje gratis lid te maken en het Boekstartkoffertje op te halen.

Vanwege het jubileumjaar is er een extra verrassing. In een aantal koffertjes is een zogenaamde Gouden Wikkel verstopt. De gelukkige vinder wint een Boekstart verrassingspakketje van de bibliotheek.

Naast het gratis lidmaatschap biedt de bibliotheek veel materialen voor de allerjongsten. Ook zijn er regelmatig leuke (voorlees)activiteiten. Meer informatie hierover vindt u in de agenda . Kijk ook eens voor een leuk filmpje op Youtube

Donderdagavond 15 november werd er een gezellige avond gehouden om de vele vrijwilligers in het zonnetje te zetten. We begonnen met een heerlijk stampotbuffet van de cateraar. Daarna kon men bij toerbeurt iets knutselen, kennismaken met  programmeren en een spel met associatiekaarten.

Woensdag 17 oktober 2018 was de studiebijeenkomst begrijpend lezen van de samenwerkende bibliotheken, Staphorst, Salland, Ommen en Dalfsen - Nieuwleusen.

Er waren maar liefst 23 scholen met 70 mensen vertegenwoordigd. De interactieve lezing werd verzorgd door Wenckje Jongstra en Hugo van den Ende van de Katholieke Pabo Zwolle.
Aan de hand van het thema insecten hebben we geleerd om anders naar begrijpend lezen te kijken om er voor te zorgen dat het geen apart vak meer is.
Kinderen zijn nieuwsgierig en stellen vragen en gaan in verschillende boeken op zoek naar antwoorden. Praten over boeken is daarbij net zo belangrijk als het lezen zelf.
Is een oorworm een insect? En een regenworm? Een spin dan?

Spelen met taal aan de hand van een oud spel: Scrabbelen. Leerzaam én gezellig